Klumme: Usædvanlig tilgang til forsyningsudfordring
Store virksomheder som Duba-B8, Jeld-Wen Europe, Tvilum og Nobia har alle støttet FSC Danmarks kampagne ”Change our Fiberboards” for at få mere FSC-plademateriale på markedet.
Men i takt med en stigende interesse for at producere FSC-mærkede indendørsmøbler er der opstået et problem. Dels med at skaffe nok certificeret plademateriale og dels med at få leverancesikkerheden på plads, herunder at sikre en konkurrencedygtig pris og mulighed for at købe pladematerialerne tæt på produktionen. Plademateriale som spån og MDF bruges fx til køkkener og ”knock-down-møbler”. De fleste af de involverede virksomheder har allerede FSC-mærke på deres massivtræsprodukter, men udfordringerne med udbuddet af plademateriale afholder virksomhederne fra at gå videre med deres vækststrategier på FSC.
En usædvanlig kampagne
Under temaet ” Change our Fiberboards ” har virksomheder i hele Europa, som er interesseret i at få mere FSC-certificeret plademateriale på markedet, derfor registreret sig og oplyst ønskede mængder og priser.
Vi har nu samlet tallene og sendt dem i en samlet rapport til pladeproducenter i hele Europa, som vi med hjælp fra lokale FSC-kontorer får spredt til beslutningstagerne hos de enkelte producenter. Det er en usædvanlig tilgang til at løse en leverandør/forsyningsudfordring. Faktisk kan jeg ikke huske at have set en lignende kampagne, og vi er meget spændte på, om rapporten får den ønskede effekt. Det er en kompleks problemstilling, vi har med at gøre, og der skal helt sikkert mere til for at løse den. Men med ”Change our Fiberboards” har vi som FSC-kontor forsøgt at sætte den på dagsordenen og skabe et afsæt for at forbedre situationen.
Gerne merpris for FSC-materialer
Kampagnen afslørede 482 forskellige behov for pladematerialer registreret inden for både MDF og spån af forskellige forarbejdningsgrader. I 40 procent af disse registreringer blev der peget på et årligt behov på mere end 500 kubikmeter, hvilket var den højeste kategori.
Samtidig viser rapporten, at der er en stor villighed til at betale ekstra for certificeret materiale. Ved 39 procent af registreringerne var der registreret en vilje til at betale en merpris. 25 procent var endda villige til at betale 2-10 procent mere for deres ønskede materialetype.
Samarbejde er vejen frem
Vi afventer nu, om rapportens klare konklusion om et stort forretningspotentiale vil inspirere pladeproducenterne til en fornyet dialog med skovejere og kunder for at finde veje til mere FSC-certificeret plademateriale.
Gennem fælles front er jeg overbevist om, at vi nok skal få problemstillingen løst, så vi fremover kan købe fx indendørsmøbler og køkkener med god samvittighed og dokumentation på brug af bæredygtigt træ.