Danskere blandt Nordeuropas mindst gør-det-selv-lystne
Selvom de danske boligejere ikke planlægger at bruge store summer på boligforbedringer de kommende år, har de heller ikke planer om at spare ved selv at kaste sig over projekterne.
Det viser en ny undersøgelse blandt 3.300 nordeuropæiske boligejere, som Kairos Future har foretaget for vindueskoncernen Inwido.
I en pressemeddelelse oplyser koncernen, at undersøgelsen viser stor forskel på, hvor mange penge boligejerne årligt bruger på boligforbedringer, og ikke mindst hvordan de får dem udført. Og her kommer danskerne på sidstepladsen, når det kommer til forbedringsiveren, hvis man sammenligner med Sverige, Norge, Finland og England.
Således har 41 pct. af de danske respondenter svaret, at de bruger under 4.300 kr. årligt, hvilket er otte procentpoint lavere end gennemsnittet for alle lande. Årsagen er dog ikke, at vi danskere i højere grad end andre sparer penge ved at vælge gør-det-selv-løsninger.
– Selvom danskerne er dem, der bruger færrest penge på boligforbedringer, så viser undersøgelsen, at vi alligevel gerne overlader arbejdet til de professionelle, siger Peter Johannesen, salgschef hos KPK Døre og Vinduer, der er en del af Inwido-koncernen.
Danskerne kommer nemlig også på en sidsteplads, når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt man foretrækker at spare penge ved selv at svinge hammeren. Her viser undersøgelsen, at det blot gør sig gældende for 48 pct., hvilket er den laveste andel, hvis man sammenligner med de øvrige lande i undersøgelsen, hvor eksempelvis 62 pct. af de engelske boligejere foretrækker den løsning, mens det gør sig gældende for 60 pct. i Finland.
Et spørgsmål om tillid
Vinduesproducenten KPK sælger netop sine dør- og vinduesløsninger til boligejere gennem landets håndværkere, og her er man ikke overrasket over, at de danske kunder foretrækker den professionelle rådgivning og udførelse og dermed er villige til at betale for håndværksydelsen.
– Vi oplever generelt, at danskerne gerne betaler for håndværksydelser og ikke mindst de mere komplekse boligforbedringer som eksempelvis vinduesskift og taglægning, der kræver både viden og teknik at gøre rigtigt, og som kan blive en dyr fornøjelse, hvis ikke man får det gjort ordentligt fra start, siger Peter Johannesen og fortsætter:
– Det overrasker os derfor heller ikke at se, at danskerne er dem, der er mest tilbøjelige til at investere i at få den professionelle viden og hjælp fra håndværkerne, da vi i Danmark har en høj grad af tillid til hinanden, og det gælder også til samfundets mange dygtige håndværkere.
Han peger på, at tidligere undersøgelser desuden har vist, at danske boligejere også gerne betaler for at få mere tid og overskud.
– Håndværkerne er således ikke alene med til at sikre en høj kvalitet og tilbyde en viden om funktionalitet, design, regler og lignende, men også til at frigøre tid hos boligejere til andre ting som eksempelvis at være sammen med familien, siger Peter Johannesen.
Efter Danmark er Sverige med 52 pct. det land, hvor næstfærrest foretrækker at lave boligforbedringstag selv for at spare penge.