Ny uddannelse skal give unge lyst til møbelfaget
Med opbakning fra op mod 20 af branchens større virksomheder er Skive Tekniske Skole klar med en ny international maskinsnedkeruddannelse.
Det er tilbuddet fra Skive Tekniske Skole til unge uddannelsessøgende med mod på at prøve kræfter med møbelbranchen. Målet er at sikre kvalificeret arbejdskraft til landets møbelproducenter, der har svært ved at arvtagere til de maskinsnedkere, der nærmer sig pensionsalderen.
- Det er en ældre garde, der står foran udskiftning, og det kræver dygtige unge mennesker, hvis vi skal bevare fagligheden i dansk møbelindustri. Virksomhederne har lærepladserne, men de har svært ved at tiltrække elever. Det forsøger vi nu at gøre ved at tilbyde en uddannelse med internationalt udsyn til dem, der gerne vil lidt ekstra, fortæller Jacob B. Nielsen fra Skive Tekniske Skole, der tilbyder uddannelsen i samarbejde med Snedkernes Uddannelser.
Tiltrængt fornyelse
Manglen på lærlinge er ingen ny problemstilling i snedkerfaget. Allerede for 10 år siden talte man om begyndende flaskehalse som følge af nedgang i antallet af indgåede uddannelsesaftaler. Ifølge Jacob B. Nielsen handler det mest af alt om image, og udfordringen består i at fortælle de unge, hvad faget går ud på, og ikke mindst hvilke muligheder, uddannelsen åbner på længere sigt:
- Jeg tror, at branchen lever en lidt for anonym tilværelse. Alle har et forhold til møbler, men det er nok de færreste, der tænker over, hvor møblerne egentlig kommer fra. Håndværkere har en helt anden og mere markant identitet. Vi ser dem hele tiden – i deres biler og på tagene – mens maskinsnedkeren er ’gemt væk’ på værkstedet, siger Jacob B. Nielsen og tilføjer:
- Vi bliver også nødt til at forny os og gøre det lidt mere spændende at tage en snedkeruddannelse. Unge mennesker er i dag et helt andet sted end for 20 år siden, og som branche er det noget, vi må forholde os til. Vi har brug for at udbrede kendskabet til faget og uddannelsen og fortælle de unge, at hvis de har viljen, så står vi klar med 10-12 lærepladser.
Det gør Skive Tekniske Skole gennem infomøder og ved at møde de unge, hvor de færdes i hverdagen; på skoler, i institutioner og i foreninger. Herudover arbejder virksomhederne i netværket på lokalt plan gennem markedsføring.
Gode chancer for job bagefter
Det første hold starter op til august, og de første tilmeldinger er kommet ind. På lidt længere sigt håber Skive Tekniske Skole, at 20 unge hvert år vil vælge at uddanne til International Maskinsnedker.
- Vi skal gøre det her. Vi vil have fundet 20 unge mennesker, og opbakningen fra virksomhederne er der. Vi tilbyder et forløb, hvor du tjener penge under uddannelse og med høj sandsynlighed også står med et job bagefter. Det får du ikke mange steder i dag, siger Jacob B. Nielsen.
Tre specialer med rum til fordybelse
Uddannelsen til International Maskinsnedker afvikles som en traditionel erhvervsuddannelse, men løftes op på et højere niveau ved at være suppleret med en række tiltag, der giver uddannelsen et særligt internationalt tilsnit og øger det faglige niveau.
Det internationale forløb er et særligt forløb, og derfor kommer eleverne ikke til at gå sammen med eleverne på det traditionelle grundforløb. Forløbet adskiller sig endvidere ved, at man kan vælge et speciale, der vil fungere som en rød tråd igennem uddannelsen. Det giver eleverne mulighed for at fordybe sig inden for et interesseområde. Der kan vælges mellem tre specialer; produktionsteknik, innovation og konstruktion.
Den internationale uddannelse tager tre år og 3-9 måneder. Grundforløbet er på 20 uger, hvoraf de fire uger foregår i udlandet. Der er i alt seks hovedforløb – hver på fem uger samt en erhvervsrettet påbygning på fire uger. Mellem hovedforløbene skal eleven i praktik i virksomheden og en del af denne praktik gennemføres i udlandet.
Den enkelte elev bliver kompetencevurderet via et projekt som introduktion og allerede i den anden uge er der 3-4 dages ekskursion til udlandet. Der fokuseres på fremmedsprog, kultur og elevens faglige og personlige kompetencer. Eleverne får engelsk på D niveau. Elevernes engelske kundskaber opbygges frem mod praktikforløbet og dele af undervisningen vil foregå på engelsk.
Allerede nu bakker følgende virksomheder op om den nye uddannelse: Brødrene Andersen, Carl Hansen & Søn, DFI Geisler, Flexa, Idealcombi, Jeld-Wen, Midform, Montana, Outline og WO Interior. Læs mere på Skive Tekniske Skoles hjemmeside