23948sdkhjf

Første minus i 22 år: Møbelproducent taber millioner på krigen

Med hovedparten af sin produktion i krigsramte Ukraine blev 2022 ikke overraskende et svært år for Hjort Knudsen.

Det afslører et nyt årsregnskab fra den danske møbelproducent, der for første gang i 22 år må indkassere et underskud.

Mens omsætningen i fjor dykkede et my fra 792 til 786 mio. kr., blev driftsresultatet decimeret og det overskud, der i 2021 lød på 43,2 mio. kr. før skat blev vekslet til et tab på 16,7 mio. kr.

Ikke desto mindre kategoriseres det af bestyrelsen som tilfredsstillende, oven på et år der har budt på ikke så få udfordringer for den familieejede virksomhed.

– Det er klart, at de her begivenheder har været helt uden for vores hænder. I den situation kan man ikke gøre andet end at forsøge at mitigere, så set i det lys er vi tilfredse med året, fortæller finansdirektør Ole Bundgaard.

Halvvejs igennem indeværende regnskabsår regner han og holdet fortsat med, at 2023 ender med en omsætning på 800 mio. kr. svarende til en vækst på 2 pct., og at bundlinjen, når året er omme, er tilbage i sort med et plus på minimum 45 mio. kr., skønt det fortsat volder udfordringer at producere i et krigsramt land.

En optimistisk start

Der er altså allerede markant bedring at spore oven på det underskudsgivende 2022, der ellers også blev startet med en høj grad af optimisme. I ledelsesrapporten kan man læse, at forventningen ved årets indgang lød på en 20 pct. omsætningsvækst og en fremgang på driftsresultatet på 30 pct. sammenlignet med 2021.

”Men dette ændredes brat i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine,” skriver ledelsen anført af Klaus Hjort Knudsen, der er anden generation i virksomheden.

HJORT KNUDSEN A/S
Regnskabsår 2022 2021
Valuta mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning 786,17 792,07
Bruttofortjeneste 205,81 257,69
Driftsresultat 2,37 49,03
Resultat før skat -16,70 43,23
Årets resultat -14,13 34,64
Balancestatus 517,34 543,24
Egenkapital 186,98 224,75
Gns. antal ansatte 2.262 2.417
Kilde: CVR

For at undgå et tab af de ukrainske produktionsfaciliteter, der senest blev udvidet med en ny fabrik i 2021, brugte holdet februar og marts på at evakuere maskiner, råvarer og personale fra Ukraine til Polen, hvor ny produktionskapacitet ifølge årsrapporten blev opbygget på meget kort tid.

”Efterfølgende skete der en tilbageførsel igen til Ukraine i takt med, at det blev usandsynligt, at den vestlige del af Ukraine ville falde i russernes hænder,” lyder det.

Dermed kunne produktionen videreføres, men ikke uden forstyrrende og fordyrende elementer som luftalarmer, strømudfald, lange ventetider ved grænseovergangene samt medarbejdere, der blev indkaldt til hæren. Og der har generelt været nok at forholde sig til, ikke mindst for manden med pengekassen.

– Der har været meget ekstraarbejde forbundet med det. I en situation, hvor det sker noget så uventet og ekstraordinært, laver man selvfølgelig flere forskellige handlingsplaner og indgår i flere dialoger end ellers med alt fra bestyrelse til leverandører, fortæller Ole Bundgaard.

Langt over forventning

Når boet skal gøres op, har krigen og dens afledte effekter ifølge Hjort Knudsen resulteret i meromkostninger på et større tocifret millionbeløb i et regnskabsår, der desuden blev krydret med yderligere prisstigninger på råvarer og transport. I årsrapporten beskriver møbelproducenten, hvordan kombinationen af prisstigninger gjorde det umuligt at afbøde stigningen i omkostninger ved at finde andre leverandører.

”Dette betød, at disse stigninger i råvarepriser resulterede i ekstra omkostninger i forhold til vores kalkulationer på et yderligere større tocifret million beløb,” lyder det.

Havde det ikke været for den omgivende storm, var Hjort Knudsen ifølge egne opgørelser endt med et resultat på niveau med de to foregående år, og trods det usædvanlige underskud er optimismen stadig intakt.

Allerede i andet halvår oplevede virksomheden en delvis normalisering af såvel produktionen i Ukraine som af råvare- og fragtpriser, og kombineret med en stigning af salgspriser og omkring 300 afskedigelser i arbejdsstyrken, der i alt tæller 2.300 ansatte, var det med til at sikre, at indtjeningsevnen blev genskabt. I årets fjerde kvartal var der igen plus på indtjeningen, lyder det i Hjort Knudsens årsrapport, og finansdirektøren afslører, at det fortsat går bedre, end man havde turdet håbe, da bøgerne blev lukket.

– Det går langt over forventning. Vi har en rekordhøj ordreindgang og en god indtjening, og faktisk har vi på intet tidspunkt oplevet nogen nævneværdig reduktion i ordreindgangen, fortæller Ole Bundgaard.

Mens store dele af branchen i efteråret og i et vist omfang fortsat befinder sig i et marked præget af inflationsbetinget mådehold, var Hjort Knudsen altså forskånet for lige præcis den type kvaler, og det er der ifølge Ole Bundgaard flere forklaringer på.

– Dels har vi introduceret nogle nye produktgrupper, dels er vi kommet godt i gang på det amerikanske marked, hvor vi gik ind for omkring tre år siden, og endelig har vi faktisk altid oplevet, at vi sælger godt, selvom markedet generelt oplever tilbagegang, lyder det.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083