Underleverandør konkurs efter svensk krones deroute
Det svenske kursfald har hevet tæppet væk under Bredebro-baserede Haniwood.
Den sønderjyske virksomhed har siden 1988 været leverandør af rammer og lameller til sengeindustrien i både ind og udland, men i sidste uge måtte ejerleder Hans Peder Dyhre Nielsen opgive at drive forretningen videre og indgive en egenbegæring om konkurs.
– Fordi den svenske krone er så langt nede, køber møbelkæderne i stedet deres bokssenge i Sverige. Derfor er salget gået helt i stå, fortæller indehaveren til Wood Supply.
Den udvikling har ifølge Hans Peder Dyhre Nielsen stået på i et halvt års tid, hvorfor staben løbende er reduceret fra de otte-ti ansatte, Haniwood beskæftigede, da aktiviteten var på sit højeste, til ved tidspunktet for indleveringen af konkursbegæring at tælle fire mand.
– Når vi før har haft lidt kriser, plejer det at gå over igen, men det har det ikke gjort denne gang, siger Hans Peder Dyhre Nielsen, der altså ikke så anden udvej end at begære virksomheden konkurs.
– Jeg har prøvet at undersøge, om nogen kunne være interesserede i at overtage, men når der ikke er noget arbejde, er det klart, at det er svært at se en mulighed for at føre videre, siger han.
Fra eksportsucces til svære år
Da aktiviteten hos Haniwood var på sit højeste, sendte Hans Peder Dyhre Nielsen og holdet årligt mere end 200.000 sengerammer- og bunde til kunder i Danmark, Tyskland og Holland, og så sent som i 2017 meldte indehaveren om mangel på produktionsplads på adressen i det sønderjyske.
Et par år senere besluttede virksomhedsejeren at sætte et til-salg-skilt på livsværket, men med coronaens indtog og de deraf følgende prisstigninger på råvarer medførte et par underskudsgivende år, at en køber blev svær at finde.
I 2022 var der igen sorte tal på bundlinjen hos Haniwood, der kom ud af året med et overskud på 334.000 kr., mens egenkapitalen ved årets udgang lød på 686.527 kr. Af balancen på 6,5 mio. kr. udgjorde materielle anlægsaktiver i form af grunde, bygninger og maskineri 4,3 mio. kr. på aktivsiden, mens den samlede gæld ved årsskiftet lød på 5,8 mio. kr.
Ifølge Hans Peder Dyhre Nielsen var gælden ved tidspunktet for konkursen på en 4-5 mio. kr., og han fortæller, at kreditorerne udgøres af råvareleverandører, realkreditinstitut og banken.
– Nu regner jeg med, at jeg kan købe bygningerne, så jeg kan blive boende, siger den i dag 74-årige iværksætter, der siden 1975 har delt adresse med den virksomhed, han oprindeligt grundlagde som tømrer- og snedkerværksted.
At der igen bliver produktion på matriklen, regner han dog ikke med.
– Det bliver nok noget med at få maskinerne ryddet ud, og så kan jeg i stedet opbevare campingvogne i hallen, lyder det.