Renovering af vartegn vækker kritik
Det vækker opsigt, at Arne Jacobsens ’SAS Hotel’ står overfor en større renovering.
Særligt gør møder det kritiske røster, at bygherren tilsyneladende ikke har tilknyttet en arkitektrådgiver. Den foreslåede renovering vil nemlig forandre Jacobsens originale design på en af hans mest ikoniske bygninger, lyder kritikken.
Det er facaden på den grå stål- og glasbygning, som troner sig med SAS-logoet over København, det handler om. Vinduerne er i så dårlig stand, at ejeren vil have dem udskiftet. Ejer og bygherre er det norske investeringsfirma Wenaasgruppen.
SAS Royal
- SAS-hotellet er næsten 70 meter højt og var med sine 22 etager landets højeste, da det blev bygget i 1960.
- Der er 275 værelser. I dag er det kun værelse 606, som står præcis som i 1960.
- Arne Jacobsen byggede SAS-hotellet efter inspiration fra Lever House på Manhattan i New York.
- Internationalt anerkendte designikoner som stolene Ægget, Svanen og Dråben er designet specielt til hotellet.
- I 2001 blev det renoveret af den tysk-iranske designer Yasmine Mahmoudieh, der genindførte de originale møbler.
- Bygningen huser tre restauranter og to barer, som er offentligt tilgængelige.
Kilde: Dansk Arkitektur Center
På et såkaldt ’mock-up’ – en udstillingsmodel uden på bygningen - kan man se, hvordan hele facadeudtrykket kommer til at blive ændret markant, hvis renoveringen gennemføres.
- Hvis denne renovering bliver lavet som foreslået, så vil tabet være stort, siger den amerikanske arkitekt Michael Sheridan til Berlingske. Han er en internationalt anerkendt ekspert i dansk arkitektur og tilføjer:
- Arne Jacobsens tårn giver noget tilbage til byen, mens den foreslåede renovering vil reducere bygningen til et banalt højhus – et finansielt instrument og ikke mere end det.
Terminal på et luksushotel
Udstillingsmodellen viser, hvordan vinduernes profiler bliver langt mere dominerende med en tykkere, hvid ramme. Det oprindelige har tynde sprosser, som nærmest bliver gennemsigtige.
SAS Royal Hotel, der blev indviet i 1960, er en af Arne Jacobsens mest kendte bygninger, og blev en af Danmarks første skyskrabere.
Da SAS i 1950erne indviede deres nye rute mellem USA og Skandinavien, skulle det fejres med et bygningsværk, der kunne vise omverdenen det bedste inden for skandinavisk design. Opgaven var at tegne en bygning, der både var et luksushotel, et rejsebureau og en terminal, hvor passagererne kunne tjekke ind, inden de kørte til lufthavnen.
Bygningen er ikke fredet, hvilket er grunden til, man kan gennemføre en renovering af højhuset uden det originale design skal genskabes.
Arkitekturskat fortjener opmærksomhed
Tina Holmeboe, adm. direktør for arkitektfirmaet Dissing+Weitling, kalder det uforståeligt, hvis man kan slippe afsted med en renovering, som ikke respekterer værket.
- Tænk, hvis vi hyldede og værdsatte vores arkitekturarv, som vi fejrer vores hjemvendte sportshelte? Måske for vild en tanke. Men den danske arkitekturskat, som Arne Jacobsen har efterladt os, fortjener om ikke balkonscener så samme begejstrede opmærksomhed, skriver hun i Byrummonitor.
SAS-hotellet har en SAVE-værdi på 2, som regnes for en høj værdi. Byggesagen ligger derfor til behandling hos Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.