23948sdkhjf

Regeringen på vej med nye regler: Vil mere genbrug af byggematerialer

Den tid, hvor gamle byggematerialer ender i én container og først sorteres, når materialerne er blandet sammen, skal ifølge regeringen snart være forbi i byggebranchen

Regeringen vil med nye regler sikre, at gamle byggematerialer i højere grad kan genbruges og genanvendes.

Sådan lyder det i en netop udsendt pressemeddelelse fra Miljøministeriet. 

Regeringen foreslår, at materialer fra bygninger, der rives ned, sorteres under selve nedrivningen frem for at ende i en samlet container og først blive sorteret, når materialerne allerede er blandet sammen.

Forslaget udspringer af den politiske aftale 'Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi' fra 2020. Reglerne vil gælde for bygherrer og virksomheder, der nedriver bygninger på 250 kvm eller mere.

Ifølge miljøminister Magnus Heunicke (S) er der "et kæmpe potentiale" for bedre ressourceudnyttelse i byggebranchen. 

- Det er jo oplagt, at for eksempel gamle mursten eller teglsten ikke kasseres, hvis de kan bruges til nye huse. Med selektiv nedrivning kan vi tage et stort skridt i den rigtige retning, siger ministeren. 

Fra Anders Stouge, direktør i DI Byggeri, lyder det:

- Der er behov for flere indsatser, som kan understøtte bedre ressourceudnyttelse i byggeriet. En af de indsatser er øget brug af selektiv nedrivning. Heldigvis er mange bygherrer allerede godt i gang med selektiv nedrivning, men potentialet er større, og en struktureret tilgang kan understøtte øget genbrug af byggematerialer. Det vil desuden give branchen et godt fundament at arbejde videre på i takt med, at kravene til bedre ressourceudnyttelse vinder frem.

Lovforslaget forventes fremsat i december 2023, og det forventes sammen med bekendtgørelsesreglerne at træde i kraft 1. juli 2024.

Indblik i de nye regler

Med de nye regler og den eksisterende teknologi forventes det i gennemsnit, at:

  • 14 pct. af beton i høj kvalitet kan genanvendes (tæt på 0 pct. i dag), og at 12 pct. kan genbruges (tæt på 0 pct. i dag)
  • Omkring 60 pct. ubehandlet træ kan genanvendes (40 pct. i dag), mens cirka 9 pct. kan genbruges (tæt på 0 pct. i dag)
  • Cirka 27 pct. tegl, klinker og mursten kan genbruges (tæt på 0 pct. i dag)

Affaldsproducerende virksomheder er i dag forpligtet til at sortere bygge- og anlægsaffald over ét ton. Men sorteringen sker ifølge Miljøministeriet ofte først, når bygningen er revet ned, og derfor ender mange nedrevne byggematerialer i restaffald eller til nyttiggørelse frem for at blive brugt i nye bygninger.

Bygherre skal med kvalificeret personale sørge for at udarbejde og udfylde nedrivningsplanen. Bygningerne skal efterfølges nedrives nænsomt, så byggematerialet løbende kan sorteres, og materialerne i højere grad kan genbruges eller genanvendes. Samtidig bidrager reglerne til at sikre, at byggematerialer, der indeholder miljø- og sundhedsfarlige stoffer, bliver håndteret på forsvarlig vis.

Kompetencer i selektiv nedrivning skal højnes, og viden og værktøjet skal udbredes, så værdien af nedrevne byggematerialer udnyttes til fulde.

Kravene gælder for nedrivning af bygninger på 250 kvm eller derover.

Kilde: Miljøministeriet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08