23948sdkhjf

Scandi Byg sætter dato på problemramt prestigeprojekt

Efter længere tids forsinkelse kan den nordjyske modulbygger snart sætte gang i byggeriet af selskabets hidtil største opgave

Ventetiden har været længere end forventet og ønsket, men nu sker det snart. Scandi Byg tager for alvor fat på selskabets største opgave til dato - 351 boliger i bydelen Fælledby på Amager.

Det fortæller Torben Bloch Nielsen, adm. direktør i den store nordjyske modulbygger, til Wood Supplys søstermedie Licitationen - Byggeriets Dagblads udsendte på fabrikken i Løgstør.

- Vi har pælene i jorden på både byggefelt et og bygge felt to, siger han.

I februar 2024 begynder selskabet så selve opsætningen på byggefelt nummer et.

Scandi Byg skal opføre 171 boliger i det nordøstlige nabolag og 180 studieboliger i det sydlige nabolag i Fælledby.

Først gælder det 79 af lejeboligerne i den østlige del af byggegrunden på Amager.

Scandi Bygs største ordre nogensinde

Scandi Byg skal efter planen opføre 171 boliger i det såkaldte Nordøstlige nabolag og 180 studieboliger i det sydlige nabolag i Fælledby. Det er virksomhedens største ordre til dato.

Fælles for de mange boliger er, at de alle skal opføres som energivenlige boliger, og de skal certificeres med både Svanemærket og DGNB Guld.

Det er By & Havn og PensionDanmark, der ejer projektselskabet Fælledby, som står bag den nye bydel på Amager.

Venter på lastbilerne

De mange moduler til denne første etape står allerede færdigproducerede, pænt pakket ind på rad og række lige udenfor portene i firmaets største fabrik ved Løgstør. Her har de ventet på, at domstolene tager stilling til paddearten stor vandsalamander og dens færden på arealerne på Amager, hvor Fælledby etableres.

Men nu kan de snart begynde vejen fra byen på kanten af Limfjorden til øen på kanten af Øresund.

Byggeriet af Fælledby på Amager blev stoppet i midten af december. Københavns Byret besluttede dengang, at en retssag om stor vandsalamander skulle være afgjort, inden man igen kunne sætte gang i byggeriet af Fælledby. Sagens kerne er risikoen for den særlige paddeart, der er fundet i projektområdet, og hvis levesteder er beskyttet af et EU-direktiv.

Dengang lagde Torben Bloch Nielsen ikke skjul på, at et permanent byggestop kunne få endog meget store konsekvenser for Scandi Byg. Uden at sætte ord på, hvilke konsekvenser en bremse på projektet konkret kunne få, blev et byggestop på fabrikken i Løgstør luftet som en risiko af direktøren.

- Det er uundgåeligt, at det koster os noget, sagde Torben Bloch Nielsen dengang.

Siden fik maskinerne igen lov at starte på byggepladsen, da Østre Landsret i maj i år omstødte byrettens kendelse.

Holder prisen for sig selv

Uden at gå i detaljer vurderede adm. direktør i Fælledby P/S, Erling Thygesen, dengang, at prisen for byggestoppet løb op i et trecifret millionbeløb.

Hvor meget forsinkelsen har kostet Scandi Byg, og om den kan have yderligere konsekvenser, kan og må Torben Bloch Nielsen ikke udtale sig yderligere om på nuværende tidspunkt.

Forsinkelsen forårsaget af de juridiske tovtrækkerier ligger nu på seks måneder, oplyser han dog.

- Produktionen er forsinket på stedet (Amager, red.), påpeger Scandi Byg-direktøren om, hvor processen er blevet påvirket og nedtoner dermed betydningen, byggestoppet endte med at have.

Halvdelen af kapaciteten

Mens domstolen bremsede byggeriet, har modulbyggeren ifølge Torben Bloch Nielsen kunnet fortsætte med design og planlægning af modulerne og produktionen til Fælledby. 

For at give indtryk af opgavens omfang fortæller direktøren, at projektet har lagt beslag på cirka halvdelen af kapaciteten i hele organisationen hos Scandi Byg – fra tegnestue og projektledelse til produktionen i fabrikshallerne.

Anden etape i Fælledby for Scandi Byg bliver 103 lejligheder. Dem fik Fælledby P/S, projektselskabet bag bydelen, byggetilladelse til i august i år. Dengang var meldingen, at lejlighederne skulle stå klar i slutningen af 2025.

Ud over de første mange og færdigfremstillede træmoduler, der snart fragtes mod øst, er produktionen af modulerne til byggefelt to ifølge Torben Bloch Nielsen også godt på vej.

- Byggefelt nummer tre, som er det sidste (Scandi Byg er involveret i, red.) er helt som planlagt ikke i gang, fortæller Torben Bloch Nielsen og henviser til, at det hele tiden har været aftalen med Fælledby P/S, som skal træffe den endelige beslutning om det videre arbejde.

Fortryder ikke

Selvom vejen mod Fælledby-byggeriet indtil nu har været fuld af huller, har Torben Bloch Nielsen ikke fortrudt, at Scandi Byg gik efter og sikrede sig den rekordstore prestigeopgave.

- Trods udfordringerne er den super god, slår han fast.

- Det udfordrer organisationen, men det udvikler os også og tilfører noget nyt, konstaterer Torben Bloch Nielsen.

Heri ligger i hans optik også en konkurrencefordel:

- Ingen konkurrenter kan det, vi kan, lyder det fra direktøren, som gerne ser flere opgaver, der i omfang minder Fælledby-projektet.

Byggeri på Amager Fælled er stoppet to gange

Januar 2017:

De første biologiske undersøgelser af naturen på Amager Fælled gennemføres af biologer. Undersøgelserne af miljøet foretages, inden der tages stilling til, om et byggeri kan skydes i gang.

De første kritiske røster melder sig hurtigt derefter, mens Danmarks Naturfredningsforening sideløbende indsamler tusindvis af underskrifter mod byggeriet.

September 2018:

Syv partier i Københavns Borgerrepræsentation bliver enige om at bygge 2500 boliger på Amager Fælleds campingareal og to andre grønne områder på Amager og i Sydhavnen.

Januar 2019:

Efter mere end to intense år med protester og verbale politiske slagsmål om Amager Fælled, er kampen om byens grønne områder stadig en politisk varm kartoffel.

Et lovforslag i Folketinget skal forsøge at gennemtvinge en affredning af området.

Februar 2021:

Et bredt flertal i Borgerrepræsentationen vedtager en lokalplan for det samlede byggeprojekt, der har navnet "Fælledby".

Juni 2021:

Der bliver indgivet en borgerklage til Miljø- og Fødevareklagenævnet og Planklagenævnet, som medfører opsættende virkning for første gang.

Det betyder, at byggeriet sættes på pause, indtil nævnene kommer med en endelig afgørelse.

December 2021:

Efter at have gransket sagen afviser de to klageinstanser en række klager fra Danmarks Naturfredningsforening og Amager Fælleds Venner over byggeriet på Amager Fælled.

Et flertal i nævnene fandt - på baggrund af efterfølgende undersøgelser udarbejdet af bygherren under klagesagen - at der samlet set er kommet tilstrækkelige oplysninger om et krats funktion og kvalitet som yngle- og rasteområde for stor vandsalamander.

Februar 2022:

Amager Fælleds Venner stævner Miljø- og Fødevareklagenævnet, fordi foreningen er utilfreds med en afvisning af klager.

December 2022:

For anden gang må byggeriet sættes på pause, da Københavns Byret beslutter at tillægge søgsmålet mod klageinstanserne opsættende virkning.

Maj 2023:

Københavns Byret blev midlertidigt tvunget til at sætte sagen på pause, fordi landsretten skulle tage stilling til en sideløbende sag.

Den handlede om, hvorvidt antallet af parter i sagen skulle udvides.

Ikke lang tid efter fik bygherren Fælledby lov til officielt at blive part.

Maj 2023:

Senere samme måned omstødte Østre Landsret afgørelsen om at sætte byggeriet på pause.

Derfor kunne byggeriet genoptages.

September 2023:

Københavns Byret har langt om længe taget hul på sagen. Der ventes at falde dom i sagen i det sene efterår.

Kilder: DR, TV 2 og Ritzau

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078