23948sdkhjf

Tømrermester takker ja til flere kvinder

Med to kvindelige lærlinge på holdet har tømrer- og snedkerfirmaet Børge Nielsen A/S erfaret, at de fleste fordomme om kvinder i håndværksbranchen er aldeles ubegrundede

Hos Hillerød-baserede Børge Nielsen A/S vækker det undren, at medierne i den seneste tid har kunnet berette om en håndværksbranche, der tøver, når det kommer til at ansætte kvindelige lærlinge.

I starten af september afdækkede Børsen, at hele 86 pct. af erhvervsskolernes praktikansvarlige oplever mestre og ledere i håndværksfag, der frabeder sig lærlinge af bestemt køn, men i den sjællandske virksomhed erklærer man sig nu klar til at invitere flere kvinder inden for døren.

– At vores branche er en mandsdomineret branche, skal der ikke herske nogen tvivl om. Branchen har været et fag udelukkende bestående af mænd igennem århundrede. Men vi lever netop nu i en tid, hvor der tages et opgør med mange normer og dogmer på arbejdsmarkedet, og hos Børge Nielsen mener vi, at turen nu er kommet til vores branche, udtaler Claus Løvgreen, produktionsdirektør hos Børge Nielsen A/S i en pressemeddelelse.

Det er således ikke, fordi virksomheden altid har været på forkant med udviklingen, og indtil i sommer bestod staben i Hillerød udelukkende af mænd. Men sådan er det ikke længere.

– Vi ansatte i sommer to kvindelige lærlinge; Stella og Jessica, og det gjorde vi meget bevidst ud fra et både samfunds- og kønsmæssigt perspektiv. Vores to kvindelige lærlinge havde præcis de kompetencer og kvaliteter, som vi søgte, og har været et stort og positivt tilskud til vores arbejdsstyrke, fortæller Claus Løvgreen.

”Stærk” mand, ”svag” kvinde

Med ansættelsen af de to lærlinge består holdet hos Børge Nielsen nu af omtrent 128 mænd og to kvinder, men ifølge Stella Marie Damgaard Nielsen er den skæve kønsfordeling ikke noget, der slår skår i arbejdsglæden.

– Både jeg og min kollega Jessica trives rigtigt godt på vores arbejdsplads, fortæller hun og understreger, at begge nye lærlinge føler sig taget godt imod blandt både kolleger og kunder.

– Ofte får vi en god snak med kunderne, som naturligt nok spørger ind til, hvordan det er at være kvinde i netop vores branchen. Og der kan vi kun svare dem, at det ikke er det store problem. Vi har af til lidt udfordringer rent fysisk, men så hjælper vi hinanden helt som vores mandlige kollegaer også gør indbyrdes, vi løser arbejdsopgaverne i fællesskab, som det gode team vi er, siger Stella Marie Damgaard Nielsen.

Heller ikke den berygtede hårde tone, en del stadig forbinder med håndværkerbranchen, er ifølge Stella Marie Damgaard Nielsen et problem.

– Vi føler os begge to 100 procent accepteret og respekteret på lige fod med vores mandlige kollegaer. Hos Børge Nielsen gør de rigtig meget for at italesætte dogmet om ”stærk” mand og ”svag” kvinde, således at vi som kvinder ikke udelukkende vurderes på vores fysiske egenskaber, men på de kvaliteter og egenskaber, som vi som kvinder kan supplere teamet med, forklarer hun.

Et kæmpe plus

At kvinderne kommer med andre kompetencer end de mandlige lærlinge, er også noget, Claus Løvgreen fremhæver. Han peger således på, at de to nye lærlinge allerede har haft positiv indvirkning på kulturen og tonen medarbejderne imellem, og ifølge produktionsdirektøren er det lige præcis, hvad branchen har brug for.

– Vores to kvindelige lærlinge har været et kæmpe plus for vores virksomhed. Kvinderne kommer med andre kompetencer end mændene; de er for eksempel meget passionerede og detaljeorienterede, når de udfører en opgave, og vi kan også konstatere, at de er yderst mødestabile og er meget pligtopfyldende. Egenskaber, vi som arbejdsgiver, sætter stor pris på, siger Claus Løvgreen for dernæst at understrege, at mænd skam også kan være både detaljeorienterede og mødestabile.

– Men vi oplever med al tydelighed, at kvinderne bidrager til diversitet i vores virksomhed. Og det positive er, at vi kan fornemme, at de har været til stor inspiration for mændene, og dermed har været med til at forandre den generelle arbejdskultur hos os, lyder det.

Hos Børge Nielsen er det derfor også planen, at lærlingestaben i fremtiden skal udvides med endnu flere kvinder, men det er ikke kun på egen bane, Claus Løvgreen håber at se forandring og mere ligelig kønsfordeling i fremtiden.

– Jeg tror på, at vi som mellemstor virksomhed med et betydeligt antal ansatte, netop kan være med til skubbe gang i en holdningsændring hos branchen, og jeg ser personligt frem til at følge udviklingen og håber, at rigtig mange af vores kollegaer i branchen følger trop, siger han.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.086