Bæredygtighedskaos: Møbelbranchen finder selv løsninger, mens man venter på EU
80 pct. af alle møbelvirksomheder arbejder med bæredygtighed. Det viser en undersøgelse, som Træ- og Møbelbranchen har fået udarbejdet af Epinion.
Dokumentation af bæredygtighed er imidlertid ikke en simpel opgave. Der er stor variation i mærkningsordninger både nationalt og internationalt. Det forbrugerkendte mærke i Danmark er ofte ikke det samme i andre lande. Og det er et problem for den næsten altid eksporterende danske møbelindustri.
Møbelbranchen arbejder seriøst og meget bredt med at nedbringe klimaaftryk og blive mere cirkulær. Branchen påtager sig et stort ansvar, og set i lyset af, at der lige nu hverken er lovgivning eller fælles rammer for, hvordan virksomhederne skal dokumentere produkternes bæredygtighed, så er det meget imponerende, at så mange er godt i gang Lærke Flader, branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien
- En møbelvirksomhed kan blive bedt om mere end 10 forskellige mærknings- eller certificeringsordninger, afhængigt af kundernes fokus eller land. Det kan en enkelt virksomhed ikke honorere, og det haster med at få fælles, ensartede og gennemførlige regler og standarder for dokumentation. Det vil gøre det nemmere for virksomhederne, skaffe dem en konkurrencefordel og give kunderne et sammenligneligt grundlag for at træffe bæredygtige valg, siger Lærke Flader i en pressemeddelelse.
Lærke Flader er branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien i DI.
EU udarbejder i øjeblikket et fælles regelsæt med EcoDesign-forordningen, som vil gøre bæredygtige produkter til normen i EU, men standarderne er kun ved at blive formulereret. Forhandlings- og beslutningsfase er end ikke gået i gang, og fra ide til forordning er EU-vejen lang.
Mens møbelbranchen venter på EU’s regler, er branchen selv gået i gang med at blive certificeret efter allerede eksisterende standarder.
Bæredygtighed er fremtiden
43 procent af virksomhederne har planer om at blive FSC-certificeret og 30 procent vil bruge det europæiske miljømærke Blomsten. Og som nævnt ovenfor, så arbejder 80 procent af møbelvirksomhederne på forskellige måder at gøre deres produkter mere cirkulære og mindre klimabelastende.
Det imponerer branchedirektøren i Træ- og Møbelindustrien.
- Møbelbranchen arbejder seriøst og meget bredt med at nedbringe klimaaftryk og blive mere cirkulær. Branchen påtager sig et stort ansvar, og set i lyset af, at der lige nu hverken er lovgivning eller fælles rammer for, hvordan virksomhederne skal dokumentere produkternes bæredygtighed, så er det meget imponerende, at så mange er godt i gang, siger Lærke Flader.
Langt hovedparten af den danske møbelbranche – over 83 procent – har en klar forventning om, at det bliver værdifuldt at arbejde med bæredygtighed i fremtiden, og ifølge Epinion-undersøgelsen forventer mange virksomheder klare konkurrencefordele og øget efterspørgsel fra deres kunder.
I øjeblikket oplever 60 procent af møbelbranchen, at deres kunder stiller krav om bæredygtighed, og ofte er det store kunder som kommuner eller indkøbere til kontor- og hotelindretninger. Disse kunder vælger også ofte leverandører fra, hvis de ikke lever op til kundernes bæredygtighedsambitioner.
- De offentlige indkøb er en stor spiller, og de skal skubbe på efterspørgslen af klimavenlige og cirkulære produkter og dokumentation af dem. De har et klart medansvar for, at der er et marked for genbrugsmøbler, kvalitetsmøbler med lang holdbarhed, og de skal ikke kun have fokus på et produkts pris, slutter branchedirektør i TMI, slutter Lærke Flader.