23948sdkhjf

Vinduesproducent høster første frugter af nyt værktøj

Hos Velfac har arbejdet med miljøvaredeklarationer allerede resulteret i forbedrede klimatal 

Velfac, der er en del af VKR-koncernen, kunne for få måneder siden præsentere sine første, produktspecifikke miljøvaredeklarationer (EPD’er). Og allerede nu kan vinduesproducenten bryste sig af at have forbedret tallene, for arbejdet med at kortlægge klimaaftrykket har også sat klart spot på forbedringspotentialet.

– De produktspecifikke EPD’er har givet os et godt og validt grundlag for at identificere, hvor vi bør gå ind og forsøge at foretage justeringer i eksempelvis vores materialesammensætning, så vi kan nedbringe vores klimaaftryk, fortæller Peter Krogh, teknisk chef hos Velfac, i en pressemeddelelse.

Som tilfældet er for en stor del af den danske byggebranche, så har 2023 stået i klimadata og EPD’ernes tegn for Velfac. I foråret præsenterede virksomheden de første produktspecifikke EPD’er på hovedparten af vinduesserierne – ikke blot for at sikre kunderne de mest korrekte klimadata, men også for at give sig selv det mest præcise udgangspunkt for, hvor der skal sættes ind for at nedbringe vinduernes klimaaftryk.

Hvad er en EDP?

EDP’ere (Environmental Product Declaration) er en slags miljødeklaration. Ligesom man i en varedeklaration kan se energi-, fedt- og fiberindhold af en madvare, kan man i en EDP læse, hvor meget et produkt eller branches materiale- og energibrug belaster miljøet, hvilke dele af produktet der er genanvendt, og hvor meget CO2 der bliver lukket ud i forbindelse med produktion.

Produktspecifikke EPD’er udformes for et specifikt produkt, f.eks. isoleringsmateriale fra en bestemt producent af en bestemt type - i dette tilfælde vinduer fra Velfac. En produktspecifik EPD kan også indeholde et produktsortiment, f.eks. hvis ’et produkt’ indeholder forskellige typer af overfladebehandlinger – så kan ’flere produkter’ inddrages i én produktspecifik EPD.

/Son

Kilde Teknologisk Institut

Inden sommerferien kunne man så løfte sløret for en ny og dynamisk løsning, der gør det muligt for Velfac at generere nye miljøvaredeklarationer, så snart deres produkter eller materialer er genstand for ændringer eller forbedringer, og det høster virksomheden nu de første frugter af.

– Vi ønskede at sikre, at selv mindre ændringer i for eksempel forsyningslinjen ville slå igennem i EPD’erne og dermed i projekteringen med det samme, fortæller Peter Krogh.

På baggrund af arbejdet med indsamlingen af specifikke data fra produkternes værdikæde har Velfac implementeret konkrete tiltag, hvilket har afstedkommet den positive påvirkning af CO2-tallene. Blandt andet har man besluttet at skifte den aluminium, der bruges til de energimærkede Velfac 200 vinduer ud med aluminium med et lavere CO2-aftryk. Desuden har Velfac generelt efterspurgt mere viden og dokumenterede data fra leverandørerne.

Ikke et "her-og-nu-projekt"

Hos Velfac er man dog også afklaret med, at de løbende opdateringer ikke nødvendigvis altid vil være positive. Der kan også være tilfælde, hvor en ændring hos leverandørerne gør, at produkternes CO2-emission stiger. I så tilfælde vil der fortsat blive genereret nye EPD’er, hvilket ifølge vinduesproducenten understreger virksomhedens ønske om transparens og ansvarlighed.

– For os handler det ikke om en kortsigtet konkurrencefordel her og nu, vores mål er at give arkitekterne og rådgiverne de bedste og mest transparente forudsætninger for at kunne analysere og implementere den data, der giver det mest korrekte beslutningsgrundlag i projekteringen, siger Peter Krogh og fortsætter:

– Bag hver en ændring i vores miljødata ligger der et enormt arbejde. Det er ikke en simpel beslutning at ændre for eksempel til en anden type aluminium. Der ligger en masse indsatser fordelt på hele organisationen i udvikling, teknologi, indkøb, produktion, salg og så videre. Derfor er det også vigtigt, at vi alle er bevidste om, at dette ikke bare er et her og nu projekt, der skal implementeres. Det er en lang og kontinuerlig rejse henimod at sikre vinduer med mindst muligt klimaaftryk uden at gå på kompromis med andre egenskaber som akustik og isoleringsevne.

Udover at være et validt udgangspunkt for virksomhedens indsatser, så betragter Velfac også EPD’erne som et godt grundlag for en diskussion om retning og data på tværs af branchens aktører. Derfor har man også valgt at stille op til byggebranchens grønne mødested Building Green i Forum d. 1-2. november. Her vil Peter Krogh og hans kolleger være klar til at præsentere ikke bare de opdaterede klimadata, men også de overvejelser, der ligger bag.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081