556 anmeldelser allerede: En enkelt kan koste millioner
Boligejere over store dele af Danmark har brugt deres weekend på at få overblik over de skader, som stormfloden mellem fredag og lørdag har påført deres hjem.
Indtil videre er der indløbet 556 anmeldelser på Naturskadebasen fra folk, som søger erstatning fra stormflodsordningen.
Det oplyser Naturskaderådet til Ritzau.
I slemme tilfælde vil erstatningen kunne løbe op i flere millioner kroner, siger chefkonsulent hos Naturskaderådet Poul Jensen.
- Jeg har haft mulighed for at dykke ned i nogle af anmeldelserne og det tilhørende billedmateriale, og det ser i flere tilfælde rigtigt slemt ud.
- Der er huse, der er blevet trukket ud i havet, eller hvor der står en halv meter vand inde i stuerne. Sådan noget kan betyde, at huset er totalskadet, og der kan erstatningen løbe op i flere millioner kroner, siger han.
En af de mest voldsomme stormfloder i nyere tid skete tilbage i 2013 i kølvandet på stormen Bodil. Stormfloden resulterede i knap 3000 skadeanmeldelser på Naturskadebasen.
Om man vil nå det niveau i denne omgang, vil Poul Jensen ikke spå om.
- Det er svært at sige. Men jeg hæfter mig ved, at hastigheden i anmeldelserne er højere denne gang, end den var i 2013, siger han.
Allerede mens uvejret stadig rasede mellem fredag og lørdag, begyndte de første anmeldelser at tikke ind, siger Poul Jensen. Og siden er antallet altså steget i høj fart.
- Noget af det kan selvfølgelig også skyldes, at folk er blevet dygtigere til at vide, hvordan de skal anmelde skader, og at forsikringsselskaberne er blevet bedre til at vejlede deres kunder, understreger han.
Mens nogle altså allerede sendte deres anmeldelse afsted fredag, var det først lørdag, at Naturskaderådet meldte ud, at der i flere områder var tale om stormflod.
Mange forsikringsspørgsmål har i forbindelse med weekendens uvejr afhængt af, om det kunne kategoriseres som en stormflod.
En stormflod er en oversvømmelse, der skyldes ekstrem høj vandstand i havet.
Der skal være tale om, at vandstanden er så høj, at den forekommer sjældnere end hvert 20. år.
Stormflodsskader skal anmeldes hos Naturskadebasen, mens andre skader i forbindelse med weekendens uvejr skal anmeldes direkte til ens forsikringsselskab.
/Ritzau/