Efter massiv kritik: SAS-hotellet skal alligevel ikke renoveres
SAS-hotellet i København har de seneste måneder været på en offentlig hyldestrunde.
Særligt har den stramme facade været fremhævet med dens elegante detaljer, og hotellet er blevet kaldt en markør for dansk design- og arkitektkultur. De varme ord kommer af, at bygningens ejere har villet ændre bygningens facade.
Men nu er ansøgningen om byggetilladelse trukket tilbage. Det skriver Politiken.
Det sker efter, at Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur har indsendt et forslag om at frede bygningen. Når præcis denne forening gør det, så er Det Særlige Bygningssyn særligt forpligtet til at tage sagen op. Det Særlige Bygningssyn er et rådgivende udvalg, der indstiller til Slots- og Kulturstyrelsen, hvilke bygninger der bør fredes.
Fredningsforslaget er blevet indsendt, og så længe sagen er i gang, skal SAS-hotellet behandles som om, det er en fredet bygning.
Dermed kommer der foreløbigt ikke nogen renovering af SAS-hotellet i København, der er tegnet af Arne Jacobsen og er det slanke og høje vartegn mellem Vesterbro og Rådhuspladsen.
Professor kaldte på fredning
Der var ellers blevet lavet en mockup på facaden, der viste, hvordan ejerne ville skifte hotellets vinduer og sprosser. De er i dårlig stand, men de foreslåede ændringer udløste stor kritik.
- Hvis denne renovering blev lavet som foreslået, så vil tabet være stort, sagde den amerikanske arkitekt Michael Sheridan til Berlingske. Han er internationalt anerkendt ekspert i dansk arkitektur og tilføjer:
- Arne Jacobsens tårn giver noget tilbage til byen, mens den foreslåede renovering vil reducere bygningen til et banalt højhus – et finansielt instrument og ikke mere end det.
Licitationen – Byggeriets Dagblad snakkede senere med arkitekturprofessor Mogens A. Morgen, som kaldte på en fredning af SAS-hotellet, der er fra 1960. Det er ifølge professoren den eneste måde at sikre bygningen på trods af, at bygherren havde kommet med garantier om, at facaden ville blive genoprettet en-til-en.
- Sådan en aftale er ikke noget værd, medmindre der kommer en skriftlig aftale. Det kan ske ved, at kommunen nedlægger et paragraf 14-forbud, der kan stoppe processen, eller at man freder bygningen i statsligt regi. I det her tilfælde vil en fredning være på plads, sagde arkitekturprofessoren.
SAS Royal
- SAS-hotellet er næsten 70 meter højt og var med sine 22 etager landets højeste, da det blev bygget i 1960.
- Der er 275 værelser. I dag er det kun værelse 606, som står præcis som i 1960.
- Arne Jacobsen byggede SAS-hotellet efter inspiration fra Lever House på Manhattan i New York.
- Internationalt anerkendte designikoner som stolene Ægget, Svanen og Dråben er designet specielt til hotellet.
- I 2001 blev det renoveret af den tysk-iranske designer Yasmine Mahmoudieh, der genindførte de originale møbler.
Kilde: Dansk Arkitektur Center
Historiske bygninger udløser protester
Nu er ansøgningen om byggetilladelse trukket tilbage. Forløbet minder på en række områder om forløbet med en af Danmarks ældste biografer, Palads i København.
I 2017 ville Nordisk Film tage mere hårdhændede metoder i brug, da de foreslog at rive den farverige bygning ned for at gøre plads til et højhusbyggeri. Det udløste massive protester fra fagfolk, borgere og politikere på Københavns Rådhus.
Senere indledte Nordisk Film et samarbejde med Bjarke Ingels, som fremførte planer om et stort ejendomsprojekt. Det ville også betyde en nedrivning af Palads, og det vakte igen modstand, og projektet blev skrinlagt.
Nu er der i stedet planer om en modernisering, og der sker med ’respekt for stedet’.
Det er uvist, om facaden på SAS-hotellet endegyldigt bliver bevaret i sin nuværende form, og om bygningen bliver fredet. Men det er vist sikkert at konstatere, at det er besværligt at ændre på historiske bygninger i Danmark.