23948sdkhjf

Møbelproducent skaber overskud trods skæbnesvanger strømafbrydelse

En strømafbrydelse i Rumænien ødelagde en stor produktion for Holstebro-baserede Bodahl Møbler. Alligevel er der plus på bundlinjen i det regnskab, virksomheden offentliggjorde fredag

Flemming Boye Dahl og Ejgil Jensen driver den 17 mand store virksomhed Bodahl Møbler ApS i Holstebro. Virksomheden får produceret egne møbler i udlandet, og langt hovedparten af virksomhedens salg foregår også uden for landets grænser.

Bodahls europæiske profil skyldes i høj grad virksomhedens stifter Flemming Boye Dahl, som før Bodahls etablering i 2011 bedrev agenturvirksomhed på det tyske marked. Og selvom netop det tyske marked traditionelt har været motoren i Bodahl Møbler, så fortæller Bodahls stifter, at det i dag er det franske og det britiske marked, som er i vækst.

- Før var det Tyskland, som trak meget af vores omsætning, men det er det ikke længere. Særligt i Frankrig og England har vi kraftige plusser, fortæller Flemming Boye Dahl til Wood Supply.

Hos Bodahl Møbler stod der ved regnskabsårets afslutning den 31. maj 2,0 mio. kr. på bundlinjen. I regnskabsåret før stod der hele 6,2 mio. kr.

Virksomhedens bruttofortjeneste har udviklet sig på samme vis. I 2021/22 var virksomhedens bruttofortjeneste på 18,4 mio. kr., hvorimod den i regnskabsåret 2022/23 var på 11,9 mio. kr.

Med til den historie hører, at Bodahl de sidste mange år har haft en bundlinje i konstant vækst, og regnskabsåret 2022/23 er første gang i nyere tid, hvor tallet på bundlinjen er mindre end det foregående år.

Strømafbrydelse med konsekvenser

Afmatningen i det europæiske marked spiller en betydelig rolle for regnskabsårets top- og bundlinje, fortæller Flemming Boye Dahl. Men lige så vigtigt har et uheld i Rumænien været.

- En rumænsk leverandør havde strømafbrydelse, fortæller Bodahl-direktøren.

- Træ til vores møbler var ved at blive tørret, og træet blev ødelagt, da processen blev afbrudt af en strømafbrydelse i en længere periode. Det betød, at omkring 2000 bordplader i massiv eg var tabt. Så vi skulle have nyt træ i tørrekamre i knap tre måneder, og det gav en del fnidder i et halvt år. Meget af det blev ikke faktureret før regnskabsårets afslutning den 31. maj, så det kommer først med i det nye regnskabsår, forklarer Flemming Boye Dahl.

BODAHL MØBLER ApS
Regnskabsår 2022/23 2021/22 2020/21
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 11,9 18,4 15,1
Resultat af primær drift 3,2 8,2 7,0
Resultat før skat 2,6 8,0 6,9
Årets resultat 2,0 6,2 5,4
Balancestatus 29,6 31,5 17,1
Egenkapital 11,4 11,4 11,1
Antal ansatte 17 17 17
Kilde: CVR

Flemmings Boye Dahls vurdering er, at hvis man havde været strømafbrydelsen foruden, ville virksomheden være landet på et resultat på omkring fire mio. kr.

Hovedproduktet fra Bodahl er rustikke egetræsmøbler. Udover møbler i almindelig eg sælges også møbler fremstillet af sorten Quercus cerris, som undertiden kaldes for Frynse-eg i Danmark. Frynse-eg har den almindelige egs egenskaber, men træsorten har en tendens til at sprække. Netop dette karaktertræk har Bodahl Møbler gjort til et kendetegn ved virksomhedens møbler.

Klog af skade: Spreder risiko

Siden august har Bodahl igen en stabil produktion og stabile leverancer, og i Holstebro har man lært af den rumænske strømafbrydelse. Bodahl har spredt risikoen, og nu bliver en del møbler produceret i det vestlige Ukraine langt fra den russiske-ukrainske front. At etablere produktion i Ukraine er en øvelse, som både har taget tid og kostet ressourcer.

- Jeg har hovedsageligt fået produceret egetræ i Rumænien, både normal eg og frynse-eg. Men jeg har flyttet produktionen af normal eg til Ukraine. Det er ikke let at starte en produktion i et land, som er i krig, men det er lykkedes os at navigere i det, og i dag går det fint.

Derudover fortæller Flemming Boye Dahl, at han har flyttet stole- og stelproduktion til Asien. Priserne på træ er steget, og for at holde priserne nede, får Bodahl produceret meget af de ikke træbaserede møbelelementer i Kina.

Selvom bundlinjen modsat mange andre møbelvirksomheders stadig er positiv, beskriver Bodahl selv årets resultat som utilfredsstillende i årsregnskabet, og Flemming Boye Dahl forventer da også stigende omsætning de kommende år.

- Vi forventer en stigende omsætning, men ikke samme resultat første år. Større produktionsspredning og den indkøringsfase, som er forbundet hermed, IT-investeringer og noget større varelagre bidrager alt sammen til en mindre bundlinje. Vi sparer ikke under markedsafmatningen, vi investerer, så vi står stærkere bagefter. Ikke i dette regnskabsår, men i 24/25 forventer vi at være tilbage på samme niveau som i 2021/2022, siger Flemming Boye Dahl afsluttende til Wood Supply.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062