23948sdkhjf

Opskriften 60 års succesfuld møbelproduktion

Søren Lund har levet i 87 år, han har polstret møbler i 73 af dem, og i 60 år har han succesfuldt stået i spidsen for Søren Lund Møbler

Søren Lund begyndte egen møbelproduktion i 1963. Det år havde Wegners skalstol premiere. Tre år tidligere havde Arne Jacobsens SAS-hotel slået dørene op, og indenfor stod Svanen, Ægget og Dråben. Det kan meget vel være, af 50erne er dansk møbeldesigns guldalder, men den topper på det tidspunkt, hvor Søren Lund har modet til at stifte virksomhed.

I dag udgør Søren Lunds sofaer og lænestole en hjørnesten i dansk polstermøbelproduktion og -design. Hvis man træder ind i et møbelhus af et vist niveau, er det umuligt at undgå brandet Søren Lund Møbler.

På en lørdag i julemåneden viser Søren Lund Wood Supply den venlighed at fremvise hans møbelfabrik og samtidig fortælle om over 70 år i branchen. Ove Knudsen har også afsat dagen til en rundvisning og samtale på fabrikken, og han er virksomhedens direktør.

Trods 87 levede år er Søren Lund i topform. At lytte til Søren Lund er 70 års branchekendskab kogt ned til en 2-timers Maggi-terning. Han har været der fra de glade 60ere gennem inflations-70erne over fattigfirserne til en finanskrise i nullerne.

En bette by ude ved kysten

Søren Lund er søn af en bådebygger fra Hou, og efter syv års skolegang var det tid til en læreplads.

- I en lille by som Hou helt ude ved kysten var der ikke så mange muligheder. Der var en træmøbelfabrik og så en polstermøbelfabrik. Så da skolen var slut, kom jeg i lære på polstermøbelfabrikken.

Således har Søren Lund polstret møbler siden han var 14 år, og det er helt i overensstemmelse med sandheden, hvis man hævder, at Søren Lund er en af de nulevende danskere, som ved mest om møbelpolstring.

- Da jeg begyndte, foregik møbelpostring med fjedre og blår. Vi cyklede 40 km for på skole at lære at polstre på gammeldags manér. Ikke mange år efter vandt skumgummien udbredelse. Det var en revolution, fortæller Søren Lund og konstaterer, at han og hans medlærlinge kunne have sparet ikke så få cykelkilometer, hvis skumgummien var landet et par år tidligere.

Et spørgsmål brænder sig altid på, når man sidder over for et menneske, som har stiftet og opbygget en virksomhed. Hvorfor?

- Det er svært at svare på. Det var ikke et ønske om at være selvstændig. Det var snarere tilfældigheder, der gjorde det. Vi startede i et kælderlokale i Randers, fortæller Søren Lund.

- Jeg kan huske, at jeg i Andelsbanken i Randers fik en kassekredit på 5000 kr., og da jeg gik derfra, tænkte jeg: Nu skal du tjene penge, Søren. Men de 5000 kr. forslog selvfølgelig som en skrædder i helvede.

Et nedlagt forsamlingshus

Pengene var små i 1963, og det var de for de fleste. Til gengæld var der noget andet, der var rigeligt af.

- Der var sammenhold, og man hjalp hinanden. Det sammenhold er forsvundet i dag, siger Søren Lund.

En anden lykkelig bivirkning af de trange kår var, at Søren Lund fandt det sted, hvor han har opbygget sit livsværk.

- Jeg brød mig ikke om at forpligte mig til en husleje, før jeg vidste, om vi tjente penge. Så min kone og jeg kørte og ledte, og vi fandt dette sted, fortæller Søren Lund.

Det sted, som Søren Lund og hans kone fandt, var et forsamlingshus midt ude på landet. I fugleflugt er der seks km til udmundingen af Randers Fjord i Kattegat, og der er omtrent 20 km til Randers. I det forsamlingshus har Søren Lund med sin kone opfostret en familie, og her har han fået en virksomhed til blomstre.

Siden er produktionsbygninger kommet til i knopskydninger, og forsamlingshuset står i dag som et vartegn over Søren Lund Møblers begyndelse.

Tre ufravigelige principper

Ove Knudsen er virksomhedens direktør. Før han kom til Søren Lund Møbler, har han haft ledelsesopgaver i en række andre virksomheder og før det en karriere i bankverdenen.

- Der er grundlæggende tre ting, som vi ligger vægt på, fortæller Ove Knudsen om kerneværdierne i Søren Lund Møbler.

- Vores produktion er dansk, den er af kvalitet, og den er tidløs. Hvis vi giver slip på disse tre principper og særligt giver slip på Sørens princip om ufravigelig kvalitet, så er det ikke længere den samme virksomhed, uddyber Ove Knudsen.

Enhver langtidsholdbar møbelproducent ved, at en sådan strategi kræver disciplin. Når der til højre og venstre bliver tjent hurtige penge på at kopiere en modedille i møbelmarkedet, kræver det sit at insistere på en noget langsommere kvalitetsproduktion af tidløst design.

Til gengæld har Søren Lund oplevet det modsatte. Når han har ramt plet med et design, er Søren Lund Møbler blevet kopieret, og kopierne har altid lavere kvalitet.

- jeg kan illustrere det ganske udmærket. En dansk konkurrent havde kopieret en af vores sofaer, og vi købte et styks. Da vi åbnede sofaen op, var der ingen fjedre i møblet, kun et lag fibertex. Vi gik i Sø- og Handelsretten med sagen, men det kom det intet ud af, fortæller Søren Lund.

Men her er pointen.

- Det firma, som kopierede vores sofa, eksisterer ikke mere. Det gør vi, siger Søren Lund.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063