23948sdkhjf

Møbelproducent rammes af sit største underskud nogensinde

Det er hårde år i møbelbranchen. En midtjysk møbelproducent med et internationalt udsyn kan i særdeleshed mærke det faktum

Går man gennem årsrapporterne i hele virksomhedens historie, tegner der sig et billede af en sund forretning. Typisk er det sorte tal på bundlinjen, og ofte på millioner, mens de atypiske underskud lister sig under de seks nuller. 

Året 2023 skiller sig dog ud fra møbelvirksomheden Core Ones typiske tal. Knap fire millioner kroner efter skat lød underskuddet nemlig på hos den Ikast-baserede producent med egen fabrik i Vietnam.

- Det er ikke overraskende. Vi kunne allerede mærke nedgangen i ordrerne tidligt i 2022, fortæller medejer og administrerende direktør, Peter Flaskager Laursen, til Wood Supply.

- Der har været en masse investeringer på fabrikken, og dem har vi fortsat. Der er lagt penge i bæredygtighed, digitalisering, salg samt marketing, og så har vi købt vores domicilejendom i Ikast. Trods omkostningstilpasninger og effektiviseringer har vi bare ikke været i stand til at lave penge med så stor en tilbagegang i omsætningen, forklarer han.

Effektiviteten stiger

Fabrikken i Vietnam er på 26.000 kvadratmeter. Her er der sket markante ændringer gennem de seneste år, og det kan ligeledes ses i antallet af medarbejdere i Core One. 

Man er gået fra 750 heltidsbeskæftigede i 2022 til et nuværende antal, som er mere end halveret.

- Vi har været 320 ansatte siden april sidste år. Det skyldes dels omsætningstilbagegangen, men det er også et resultat af en effektivitetsfremgang på 50 procent. Vi havde meget overarbejde for at opfylde vores kunders behov tidligere, og det har vi ikke mere. Men vi har stadig meget at nå endnu i eksempelvis materialeudnyttelse, digitalisering og automatisering, siger direktøren og tilføjer:

- Markedet skal med os, og vi føler ikke, at vi kan skære mere. Det vil ikke være hensigtsmæssigt for vores fremtid.

Virksomheden har sine salgs-, design- og marketingaktiviteter i Ikast. Omsætningen er baseret på ren eksport, og der er intet salg til det danske marked.

Ketchupeffekt lader vente på sig

Underskuddet sender Core Ones egenkapital ned på 14,7 millioner kroner. Håbet er dog, at pengekassen igen kommer til at vokse i indeværende år, selvom forbrugertendenserne er en fortsat udfordring.

- I første halvår ligger vi til en vækst på 15 procent, og vi håber på mere i andet halvår. Det er selvfølgelig med et lavt udgangspunkt, og vi har ikke udsigt til en ny ketchupeffekt foreløbig. Vi har isolerede kunder, som stadig klarer sig godt, men det store ryk kan vi ikke se, lyder det fra Peter Flaskager Laursen.

- Vi kommer nok ikke til at dække vores resultat i 2023 med resultatet i 2024. Det vender på et tidspunkt, men vi skal nok langt ind i 2025, før der sker noget. Det handler om rentenedsættelser, så der kan komme gang i boligsalget og ske en forbedring af forbrugeroptimismen. Når vi kommer godt forbi vores nulpunktsomsætning, tror vi på fine resultater, siger han.

Tilbage i 2020 havde Core One sit bedste år nogensinde med et overskud på mere end 10 millioner kroner.  

CORE ONE A/S
Regnskabsår 2023 2022 2021
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 31,7 51,7 52,8
Resultat af primær drift -2,9 2,5 0,5
Resultat før skat -5,1 3,7 0,4
Årets resultat -4,0 3,3 0,4
Balancestatus 45,0 51,9 56,4
Egenkapital 14,7 19,3 17,7
Antal ansatte 353 551 736
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.458