Professor: Lean er hypet
Lean-tema: Hverken forskere eller virksomheder gør sig klart, hvad Lean reelt betyder. Begrebet bruges om selv de mest simple effektiviseringer, lyder kritikken.
Det spørgsmål kan de færreste virksomhedsledere, konsulenter eller forskere i Danmark svare på, mener Jan Stentoft Arlbjørn (billedet), der er professor og Ph.d. ved Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse på Syddansk Universitet.
Han udgav i 2011 publikationen ”Lean og evidens: En analyse af international og dansk litteratur” sammen med professor Per Vagn Freytag, og her konkluderes det, at kun 35 af 123 analyserede artikler om lean fra internationale peer-reviewede tidsskrifter overhovedet indeholder en definition af begrebet.
- Det er svært at have en seriøs diskussion omkring lean, når man ikke fra starten gør rede for, hvad man mener med begrebet. I mange virksomheder er der bare tale om effektiviseringer, men de har jo fundet sted til alle tider. Hvis enhver forbedring pludselig anses for at være et udtryk for lean, så bliver det svært at måle, hvad den reelle effekt at lean er, uddyber Jan Arlbjørn over for Wood Supply.
Lean kolliderer med innovation
Han understreger, at han ikke er modstander af lean, men blot har en mere smal definition af begrebet. Ifølge Jan Arlbjørn kan lean strengt taget kun forekomme i en virksomhed, der har en vis mængde af produktion. Af samme grund forstår han ikke, at eksempelvis kommuner og sygehuse i disse år gennemgår en række af lean-relaterede initiativer.
- Forudsætningen for at man kan indføre lean, er, at der er tale om en standardiseret produktion. Af samme grund vil en ordreproducerende virksomhed have meget svært ved at indføre lean, fordi de opgaver, der skal udføres, hele tiden skifter. Og da mange danske virksomheder lever af at være fleksible, har de flyttet den standardiserede produktion til udlandet, så man kan reelt sige, at de har outsourcet deres brug af lean, pointerer Jan Arlbjørn.
Han mener, at en del af misforståelsen beror på, at mange virksomheder benytter sig af et eller flere værktøjer, som er udsprunget fra lean-filosofien.
- For mig at se er der to opfattelser af lean. Den ene handler om lean-værktøjer såsom 5S og Kaizen. Den anden opfattelse knytter sig mere til egenskaber ved selve produktionsmiljøet: samlebåndsarbejde, flowlinjer, sorterede arbejdsprocesser, reduktion af unødvendige forløb og så videre. Det er den mere hårde opfattelse af lean, og den egner sig kun til virksomheder, der udfører bestemte typer af produktion, siger Jan Arlbjørn, som også erkender, at definitionen nærmest automatisk lægger op til en klassisk konflikt.
- I mine øjne findes der en spænding mellem kreativitet eller innovation og så effektiviseringer gennem lean. En del vil måske mene, at de får gode idéer ved eksempelvis et tavlemøde, men så er det igen lean-værktøjskassen, der har hjulpet dem. Det er ikke lean-produktionsprocessen, som vedrører forholdsvis ensartet produktion i en større skala.
Nævnes hver anden dag i dagspressen
Ifølge Jan Arlbjørn ramte den første ”lean-bølge” Danmark i slutningen af 1980’erne og starten af 1990’erne for så at dø ud igen. Omkring 2005 opstod så en relancering af begrebet, og det fik alt fra interesseorganisationer til konsulenthuse til at hoppe med på bølgen.
I dag er lean et almindeligt anvendt begreb i dagspressen. Ifølge Wood Supplys egen opgørelse nævnes ”lean” gennemsnitligt hver anden dag i en af landets ni mest læste omnibusaviser.
Spørgsmålet er derfor, om man ikke bare skal overgive sig og lade ord være ord. I sidste ende betyder det vel ikke det store, om en virksomhed kalder sine effektiviseringer for lean, hvis bare det virker?
- Pragmatisk set er det fuldstændig ligegyldigt, hvad man kalder processen, og kært barn har som bekendt mange navne. Hvis en proces giver værdi til virksomheden, så skal man bare gennemføre den, erkender Jan Arlbjørn, før han tilføjer:
- Jeg advarer bare mod, at man ikke spilder tiden ved at gå fejl af hinanden. Internt i virksomheder kan der også være vidt forskellige opfattelser af, hvad lean er, så før man når så langt som at implementere det, er det vigtigt, at man sætter sig ned og definerer, hvad det i praksis betyder for virksomheden.
Wood Supply sætter fokus på lean
Wood Supply vil i de kommende uger have særlig fokus på lean med en mindre række af artikler, som alle behandler emnet.
Redaktionen hører gerne fra folk, der har gjort sig gode såvel som dårlige erfaringer med lean på virksomhedsplan. Send din historie med kontaktinformationer til denne mail.
Wood Supply vil i de kommende uger have særlig fokus på lean med en mindre række af artikler, som alle behandler emnet.
Redaktionen hører gerne fra folk, der har gjort sig gode såvel som dårlige erfaringer med lean på virksomhedsplan. Send din historie med kontaktinformationer til denne mail.
Artiklen er en del af temaet Lean.