23948sdkhjf

Aftale er landet: Her er de nye klimakrav til byggeriet

Flere typer af byggerier og boliger vil blive omfattet af de nye og strammere klimakrav, som indfases trinvis over de kommende år

Regeringen og et bredt politisk flertal er blevet enige om en aftale, der strammer klimakravene til nyt byggeri markant.

Aftalen medfører, at flere typer af byggerier og boliger vil blive omfattet. Desuden vil selve byggeprocessen blive inkluderet i klimaregnskabet. 

"Byggeriet udgør en stor del af Danmarks forbrug af energi og ressourcer. Der er derfor behov for at skrue op for de grønne ambitioner. Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet er blevet enige om en aftale, der sætter ambitiøse grænser for, hvor meget CO2e et nyt byggeri må udlede," skriver Social-, Bolig- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Den nye aftale går længere end det udspil, som regeringen præsenterede i sidste uge. Her lød forslaget til den gennemsnitlige grænseværdi på 7,7 kg CO2e, men med den nye aftale er snittet nu nede på 6,95 kg i 2027. Herefter sænkes grænseværdierne løbende frem mod 2029, hvor loftet ender på 5,6 kg. 

De nye krav træder i kraft med en ændring af bygningsreglementet 1. juli 2025, fremgår det.

Klimaaftalens hovedpunkter:

Flere typer bygninger skal omfattes:

  • Uopvarmede bygninger over 50 m2, fx parkeringshuse og lagerbygninger, og ferieboliger vil også skulle leve op til en grænseværdi for CO2e-forbruget.
  • Tilbygninger til bl.a. etageboliger, kontorbygninger og institutioner vil være omfattet af grænseværdien. For enfamiliehuse, rækkehuse, tiny houses og feriboliger omfattes tilbygninger over 250 m2.

Forskellige klimakrav til forskellige bygninger:

  • Værdierne vil være forskellige afhængigt af bygningstypen, så de byggerier, som er lettest at bygge bæredygtigt, vil møde højere krav.

Særlige samfundskritiske bygninger og uopvarmede bygninger under 50 kvm undtages:

  • Bygninger, der varetager samfundskritiske funktioner, og som samtidig stiller særlige krav til bygningens design og materialeforbrug, undtages fra CO2e-grænseværdien. Det gælder bl.a. vandværker, fængsler, forsvarsområdets operative bygninger og hospitaler.

Et gennemsyn af reglerne:

  • Bygningsreglementet skal ses igennem for at imødekomme det sammenstød, der vil opstå mellem krav til bygningers sikkerhed og sundhed og de nye klimakrav.

Mere genbrug og genanvendelse af eksisterende bygninger:

  • For at fremme renovering frem for nedrivning skal kravene til ombygning af eksisterende bygninger lempes. Muligheden for at afvise en tilladelse til nedrivning af en bygning skal undersøges nærmere.

Kilde: Social-, Bolig- og Ældreministeriet

Nye klimakrav for bygninger:

Det samlede CO2e-forbrug gennem bygningens levetid – altså byggeriernes livscyklusvurdering – vil blive mødt af en markant lavere grænseværdi. Tabel med grænseværdier:

Klimakrav for bygninger 2025 2027 2029
Feriebolig under 150 kvm. 4,0 3,6 3,2
Enfamiliehuse, rækkehuse, tinyhouses og ferieboliger over 150 kvm. 6,7 6,0 5,4
Etageboliger 7,5 6,8 6,1
Kontorbygninger 7,5 6,8 6,1
Institutioner 8,0 7,2 6,4
Andet nybyggeri, f.eks. butikker, lagerhaller og parkeringshuse 8,0 7,2 6,4

 Kilde: Social-, Bolig- og Ældreministeriet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079