23948sdkhjf

Høje renter presser boligbyggeriet i bund

Høje renter presser særligt det private boligbyggeri. De gyldne tider, branchen oplevede under coronakrisen, er ovre, lyder det fra DI Byggeri

Kan man næsten sige 2023 uden at sige høje renter?

Det kan være svært, hvis man har slået sine folder i byggeriet, hvor rentestigningerne som en anden lille djævel har siddet på skulderen af branchen og presset prisen på byggeprojekter og materialer i vejret.

Faktisk har faldet i nybyggeriet ikke været større siden finanskrisen. Mens der blev bygget omkring 43.000 nye boliger i 2021, var antallet blot omkring 25.800 i 2023.

- Det er en ret markant nedgang i boligbyggeriet. Alle kan nok huske, hvor travlt branchen havde i Corona-årene, men den tid er ovre, siger Anders Stouge, direktør i DI Byggeri i en pressemeddelelse.

Ifølge direktøren er det ikke overraskende renten, der er årsagen til faldet.

- Det er helt tydeligt, at det er de høje renter, som får danskerne til at holde igen med nye boliger – det er simpelthen blevet for dyrt at låne penge for dem, der drømmer om et nyt hus, fortæller Anders Stouge.

Selvom det efterhånden er et bredt og kendt faktum, viser Dansk Industris nyligt offentliggjort byggeprognose, at renterne i 2023 fik boliginvesteringerne til at falde med 10,2 procent. En tendens, der blot ser ud til at fortsætte i resten af 2024. 

Til gengæld viser tal fra Danmarks Statistik, at beskæftigelsen inden for anlæg og reparations- og vedligeholdelsesopgaver er på vej op.

Historisk lidt påbegyndt boligbyggeri

Antallet af erhvervsbygninger synker også mod bunden som en sten i en sø.

Faktisk påpeger DI's byggeprognose, at antallet af påbegyndte erhvervsbyggerier rammer et historisk lavt niveau. De seneste tal fra slutningen af 2023 viste et fald på omkring 42 procent mellem 2022 og 2023, hvilket ifølge rapporten peger i retning af i en "historisk lav aktivitet".

Dog skal man tage sine forbehold for de dystre tal.

- Der kan dog være usikkerhed omkring de rapporterede tal, hvorfor faldet for nu tages med en vis forsigtighed, lyder det i DI-analysen.

Det kommer efter en årrække med en årlig vækst i dansk erhvervsliv. De seneste par års usikkerheder med de kraftige rentestigninger har resulteret i et fald i erhvervsinvesteringerne på 4,6 procent i 2023.

De første tal for 2024 peger dog på, at industriproduktionen gradvist vender pilen opad igen, men i DI’s forårsprognose forventer man samlet set et fortsat fald i erhvervsinvesteringerne på 1,8 procent for 2024.

Men mens man i DI regner med, at usikkerheden omkring de høje renter fortsætter resten af året, er der lysere tider i vente.

- I 2025 ventes en afklaring på renterne sammen med den økonomiske aktivitet, hvorfor byggeaktiviteten vil begynde at stige igen, skriver DI.

Medicinalindustrien hjælper byggeriet

Mens investeringerne generelt set har været aftagende, har medicinalindustrien og dennes fortsatte vækst været som et vandhul i en tør ørken.

Alene Novo Nordisk, landets suverænt største medicinalselskab, er i sig selv et stort aktiv for både den danske byggebranche og Danmarks økonomi som helhed.

Medicinalgiganten har annonceret byggeaktivitet på i alt 170.000 kvm ved udgangen af 2023, hvilket er med til at trække det samlede skøn for erhvervsbyggeri op i 2024. Frem mod 2029 ventes udvidelsen af selskabets produktion i Kalundborg at beskæftige 3.000 personer årligt.

Overordnet set er det anlægsopgaver som fjernvarme, grøn omstilling af forsyningsområdet, Femern Bælt-forbindelsen, Lynetteholm, vedligeholdelse af veje samt projekterne fra infrastrukturplanen, der holder hånden under den samlede byggeaktivitet.

- Det er langsigtede projekter, som ventes at bidrage positivt til den samlede aktivitet de kommende år, skriver DI i rapporten.

Selvom byggeprognosen ikke er rar godnatlæsning for byggebranchens folk, er Anders Stouge overordnet positiv omkring fremtiden.

- Det er min forventning, at renten vil falde allerede inden nytår, og at byggeaktiviteten derfor vil stige igen. Det betyder dog også, at det kan blive sværere at finde en håndværker. Jeg vil derfor anbefale, at dem, der går med nybyggerdrømme, allerede nu sætter gang i projektet, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.851