23948sdkhjf

Møbelproducent fordobler tocifret millionunderskud

Møbelproducenten Mater endte 2023 med et kæmpemæssigt underskud. Resultatet ligger dog på linje med forventningerne for året ifølge ledelsen. 

Møbelproducenten Mater fortsætter med at fastholde sit høje niveau af investeringer i teknologi og materialeudvikling, og det afspejler sig i selskabets bundlinje. 

I 2023 lå underskuddet på 25,7 mio. kr., hvilket er lidt en fordobling af det negative årsresultatet fra året før på 12,8 mio. kr.

Bruttofortjeneste er også endt negativt på 2,43 mio. kr. i 2023 mod de positive 4,34 mio. kr. i 2022. 

MATER A/S
Regnskabsår 2023 2022
Valuta mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste -2,4 4,3
Resultat af primær drift -19,4 -13,4
Resultat før skat -20,5 -15,8
Årets resultat -25,7 -12,8
Egenkapital 10,1 28,7
Antal ansatte 16 20
Kilde: CVR

Det fremgår af Maters seneste årsregnskab

- På trods af nedgang i bruttofortjeneste, som også er drevet af ændringer af regnskabsprincipper, anser vi i ledelsen, 2023 som et rigtig godt år - vores strategi med øget fokus på vores cirkulære MatekTM teknologi begynder for alvor at bære frugt, siger Ketil Årdal, adm. direktør i Mater i en pressemeddelelse og fortsætter: 

- I 2023 er salget af MatekTM produkter steget med 160% sammenlignet med året før. Især på kontraktmarkedet oplever vi en større efterspørgsel på mere bæredygtige og cirkulære løsninger og produkter. For os har dette markedet for alvor fået fart på, og 2023 var året, hvor vi leverede første ud af flere, MatekTM ordre til en stor Europæisk hotelkæde.

Direktøren fremhæver derudover i pressemeddelelsen, at selskabets salg i Storbritannien steg med 88 pct. gennem 2023.  

Mater

Mater blev grundlagt i København i 2006 og er et green-tech designbrand med fokus på bæredygtighed og cirkulæritet.

Mater anvender teknologi i produktionen, der gør det muligt at omdanne affaldsmaterialer til møbler. Gennem samarbejde med veletablerede og nye designtalenter forsøger Mater at skabe designs på en bæredygtig og ansvarlig måde.

I 2020 lancerede Mater MatekTM, et unikt cirkulært materiale, der gør det muligt at producere møbler af affaldsmaterialer ved at kombinere et fibermateriale med et bindemiddel. Kaffebønneskaller, udvundet under ristningsprocessen, er et eksempel på et fibermateriale. Savsmuld fra træproduktion et andet. 

Materialerne, der bruges som bindemiddel, kommer fra plastaffald eller et plastbaseret alternativ. Blandingen af ​​materialer resulterer i en unikt sammesat masse, MatekTM, der er velegnet til formpresning af møbler.

Teknologien bag MatekTM giver Mater mulighed for at indkapsle CO2 i deres møbler, ved at bruge tilgængelige ressourcer fremfor virgine materiale

Mater

Going concern

Selvom resultatet i 2023 endte negativt er selskabets ledelse tilfreds. 

Længere nede i årsregnskabet bliver der dog skrevet et par linjer vedrørende selskabets fortsatte drift under afsnittet "going concern."

Her står der, at Mater har indgået en ny distributionsaftale med en stor distributør på det amerikanske marked, som ifølge ledelsens opfattelse vil føre til en overskudsgivende forretning indenfor tre til fire år: 

- Da distributøren kan få selskabets produkter bredt ud på det amerikanske marked er det ledelsens opfattelse, at dette vil have en stor effekt på omsætning og indtjening, hvorfor selskabet vil blive overskudsgivende indenfor de næste tre til fire år, står der skrevet i regnskabet. 

Den nævnte distributør bliver ikke udspecificeret. 

I 2023 modtog Mater en kapital kontantforhøjelse, og i 2024 har selskabet modtaget et konvertibelt lån fra selskabets ejer, som udløber 31. december. Ejerne har her bekræftet, at lånet enten vil blive konverteret eller forlænget såfremt konvertering ikke sker.

– Helt vildt svært: Nu vil møbelproducent have sine stole retur

Se nøgletal for:
Læs mere om: træ møbelproducent
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.43