23948sdkhjf

Nordens største kickstarter europæisk væksteventyr med eget mærke

Den danske interiørproducent rykker i disse dage på det tyske marked 

Der er nok ikke mange almindelige danskere, for hvem navnet KA Interiør ligger lige på tungen. 

Normalt "gemmer" Nordens største private-label-producent af skydedørsskabe til køkken- og møbelbranchen sig bag sine kunders navne, når deres produkter skal ud i verden. 

Men nu gør den Grindsted-baserede virksomhed indtog på det tyske marked med sit helt eget mærke, der har fået navnet Moltema. 

Det skriver KA Interiør og det tyske moderselskab Vivonio Furniture Group i en fælles pressemeddelelse. 

Ifølge adm. direktør hos KA Interiør, Kristian Bonde, sker lanceringen som et led i store planer om at ekspandere til flere europæiske markeder, hvor der stilles andre krav fra kunderne. 

- Vi har traditionelt været underleverandør til køkkenfirmaer og byggemarkedskæder, som så har solgt vores skabe i eget navn. Det er en stærk forretningsmodel i Skandinavien, men den er ikke efterspurgt i samme omfang i Holland, Belgien og selvfølgelig Tyskland. Derfor har vi valgt at lancere vores eget mærke, så vi kan være til stede i detailledet på en anden måde, forklarer han til Wood Supply. 

Nordisk vækstbrønd tørrer ud 

Udover det nye mærkenavn har KA Interiør desuden tilpasset sit produktsortiment, sådan så virksomheden nu også kan levere låger med hængsler fremfor blot de skydedøre, der hidtil har været dens varemærke, såvel som en ny farvepalette, der matcher trends i Tyskland fremfor Norden. 

Det har krævet en større udviklingsproces på den danske fabrik i Grindsted, som har været undervejs siden 2022, forklarer Kristian Bonde. 

- Vivonio har nedlagt flere produktionsanlæg i Tyskland, og så har man koncentreret mere produktion hos blandt andet os. Med den slags omstrukturering følger et investeringsbudget af en vis størrelse til en udviklingsproces, som slet ikke er færdig endnu, siger han og varsler flere investeringer allerede i år, men også i 2025-26. 

Med lanceringen af Moltema prikker KA Interiør hul på den boble, der kommer til at udgøre et markant element i de næste års fremstød i Europa. Og det er da også nødvendigt at kigge andre veje, for den nordiske vækst er snart så godt som udtømt. 

- På det danske marked er vores markedsandel høj, og så starter vi op i Finland - det sidste skandinaviske marked, vi mangler - i år. Derefter løber vi faktisk tør for vækstmuligheder i Norden, og det er selvfølgelig derfor en ret væsentlig strategisk målsætning for os at gå fra at være en skandinavisk til en europæisk spiller, siger Kristen Bonde. 

Vil vokse 10-20 procent årligt 

Det var da også det nordiske marked, der ramte KA-interiør hårdt på bundlinjen i 2023, hvor flere års tocifrede overskud med et trylleslag blev til et minus på knap 2 mio. kr. Et resultat som Kristian Bonde kalder "meget utilfredsstillende". 

-Ligesom alle andre, der er afhængige af det nordiske marked, så har vi selvfølgelig mærket en nedgang i efterspørgsel i 2023, og det er det, man kan aflæse i regnskabet. Heldigvis kan vi se, at det allerede er vendt i 2024, uddyber direktøren. 

Dermed har KA Interiør en forventning om et resultat i intervallet 5-10 mio. kr. og ikke mindst en omsætningsvækst på mellem 15-20 pct. i 2024. 

- Det skal realiseres gennem en blanding af omkostningsreduktioner og vækst på de her nye markeder, forklarer Kristian Bonde, der satser på, at væksten fortsætter de næste mange år. 

- Det er svært at sige nu hvor meget, fordi den nordiske del af forretningen stadig udgør langt størstedelen af vores forretning. Men et forsigtigt bud er 10-20 procents årlig vækst de kommende år, siger han. 

Kristian Bonde har været direktør for KA Interiør siden maj 2024, da Vivonio satte ham i spidsen for netop at "accelerere den internationale udvikling og videreføre KA Interiørs succes på tværs af grænserne". 

KA. INTERIØR A/S
Regnskabsår 2023 2022 2021
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 50,8 - 67,7
Resultat af primær drift -3,0 13,8 23,1
Resultat før skat -2,5 13,9 24,5
Årets resultat -1,8 11,0 19,3
Balancestatus 74,6 75,9 75,1
Egenkapital 38,2 39,9 39,1
Antal ansatte 86 93 84
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.09