23948sdkhjf

Ekspert: Møbler står ikke øverst på ønskesedlen lige nu

Møbler er blandt de salgsvarer, som bliver hårdest ramt, når forbrugerne er bekymrede. Sådan lyder det fra Morten Laugesen, erhvervsøkonom i Sydbank

Det er en svær tid for møbelbranchen. Det blev - igen - tydeligt, da My Home Møbler annoncerede kædens lukning i fredags.

Men før Wood Supply kunne berette, at møbelkæden med de 23 butikker lukker, var tendensen også klar. Regnskaber har igennem hele året vist røde tal eller faldende resultater på bundlinjen.

Hos Lars Larsen Group var det kun Jysk, der gav overskud i 2023, mens de fem øvrige kæder gav underskud. Ilva kom f.eks. ud med et underskud på 28,6 mio. kroner. I årene forinden havde Ilva tocifrede overskud.

Ifølge Morten Laugesen, erhvervsøkonom i Sydbank, er der ikke mange indikationer på, at det går bedre for branchen her i 2024.

- Forbrugerne har de seneste år været tilbageholdende med at købe møbler og andre større genstande til hjemmet, og det er den helt store udfordring for møbelbranchen, siger han til Wood Supply.

Folk købte sofa under corona

Den nedadgående udvikling begyndte allerede i 2022, hvor inflationen steg og gav forbrugerne mindre købekraft.

Det var efter en tid, hvor møbelbranchen oplevede stor efterspørgsel på deres produkter. Mange danskere har købt det, de havde behov for til hjemmet under coronapandemien, hvor det ikke var muligt at bruge penge på rejser og restauranter.

- Jeg tror derfor også, det handler om, at møbler ikke er det, som står øverst på ønskesedlen for forbrugerne lige nu.

Det er da også på grund af dårlige regnskabstal, at My Home Møbler skal lukke.

Det begrundede Jan Hallas, bestyrelsesformand og ejer, lukningen med.

- Jeg tror, møbelbranchen fortsætter med at være presset det næste lange stykke tid. Om det er et halvt, helt eller to år kan jeg ikke fortælle, men det er sådan, jeg ser det, sagde han til Wood Supply i fredags.

My Home Møbler A/S
Regnskabsår 2023 2022 2021
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning - - -
Bruttofortjeneste 47,4 51,9 43,0
Resultat af primær drift -19,4 -27,0 2,7
Resultat før skat -19,8 -28,4 0,6
Årets resultat -15,6 -22,1 0,5
Balancestatus 106,5 107,9 77,7
Egenkapital 55,0 59,4 5,5
Antal ansatte 142 182 82
Kilde: CVR

Optimisme om fremtiden 

Ifølge erhvervsøkonomen er møbelforbruget noget af det første, som forbrugerne skærer ned på, hvis de bliver nervøse for økonomien.

- Og vi har netop set de seneste år, at forbrugerne har været mere tilbageholdende, siger Morten Laugesen.

Men i modsætning til Jan Hallas, som ikke kan se lys for enden af tunnelen og forudser en presset møbeltid, er erhvervsøkonomen mere optimistisk.

- Hvis jeg kigger et par år ud i fremtiden, så er jeg mere optimistisk på branchens vegne i dag, end jeg var for et år siden. Vi kan se, at forbrugernes købekraft bliver bedre. Inflationen falder, og lønningerne stiger ganske pænt i øjeblikket.

I løbet af de to seneste regnskabsår har My Home-butikkerne akkumuleret et samlet underskud på knap 50 mio. kr. før skat.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047