23948sdkhjf

Brancheorganisation vil have udsat lov, der skal forhindre afskovning

Træ- og Møbelindustrien opfordrer til at udsætte implementeringen af EU's nye afskovningsforordning

Fra 29. december skal de første virksomheder overholde de nye krav, der skal sikre afskovningsfri forsyningskæder i EU. 

Seks måneder senere vil de små virksomheder også være omfattet.

Men virksomhederne mangler ifølge brancheorganisationen Træ- og Møbelindustrien vejledning og værktøjer fra EU-kommissionen, og det skaber frustration i branchen. 

- Virksomhederne står med en enorm frustration over den uklarhed, der omgærder denne forordning. Vi kender kravene, men ingen har reelt indblik i, hvordan de skal håndteres i praksis, udtaler Tanja Blindbæk Olesen, branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien.

Venter på vejledninger

Den nye afskovningsforordning skal sikre, at europæisk forbrug ikke bidrager til global afskovning. Forordningen erstatter og skærper de tidligere regler under EUTR (EU Timber Regulation) og udvider dem til at omfatte flere produktgrupper, såsom kvæg, kakao, kaffe, palmeolie og soja. Denne bredere forordning er nu kendt som EUDR (EU Deforestation Regulation).

- Vi har nu siden foråret ventet på centrale vejledninger og en opdateret Q&A, som skal afklare mange af de praktiske spørgsmål om de nye krav. Men der fortsat total tavshed fra EU-Kommissionen, som holder fast i, at de lovede dokumenter snart er klar, fortsætter Tanja Blindbæk Olsen.

Branchen venter på træningsvideoer og brugervejledninger til det informationssystem, som bliver afgørende for virksomhedernes indberetning af due diligence-erklæringer og tildeling af referencenumre, som skal følge varer gennem forsyningskæden. Referencenumre vil være påkrævet, både når de omfattede varer sættes i omsætning på EU-markedet og ved eksport.

Implementering bør udsættes

Miljøstyrelsen har i sommerferien sendt et brev ud til en lang række af de virksomheder, der omfattes af de nye krav. Men heller ikke de danske myndigheder kan ifølge brancheorganisationen svare på de mere praktiske spørgsmål om implementeringen. 

Træ- og Møbelindustrien har fra starten støttet den nye afskovningsforordning. Og selvom organisationen fortsat bakker op om forordningen, foreslår den en udsættelse, så virksomheden får "rimelig tid" til at gøre sig klar.

- Virksomhederne står over for en stor administrativ arbejdsbyrde, og derfor har vi fra starten insisteret på, at danske og europæiske myndigheder skal bidrage med den nødvendige viden og de rette værktøjer til at håndtere de nye krav – og det inden for rimelig tid. Den fortsatte mangel på essentielle værktøjer, fortolkninger og vejledninger, og kun få måneder til kravene træder i kraft, kalder på en udsættelse af ikrafttrædelsen, udtaler Tanja Blindbæk Olsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062