23948sdkhjf

Dansk virksomhed mistænkt for ulovlig russisk træimport

Miljøstyrelsen har sendt et påbud til emballagevirksomheden Granby Pack efter mistanke om import af russisk træ

Efter Ruslands invasion af Ukraine er det blevet ulovligt at importere russisk træ. Det sætter krav til danske virksomheder, som skal kontrollere, hvor deres træ kommer fra.

Det er netop den kontrol, som har haltet for Granby Pack, når emballagevirksomheden køber finerplader. Miljøstyrelsen har derfor sendt et påbud og truer med en politianmeldelse, hvis der ikke bliver rettet ind.

Det skriver Børsen, som har fået aktindsigt i påbuddet.

"Granby Pack A/S (har) efter flere anmodninger herom fra Miljøstyrelsen, ikke kunne fremvise due diligence for en række efterspurgte importer samt fremvise en nedskrevet due diligence-ordning", skriver Miljøstyrelsen ifølge Børsen i sit påbud, hvorefter styrelsen oplyser, at det kan medføre en politianmeldelse, hvis ikke påbuddet bliver efterlevet.

Påbuddet kommer efter en ni måneder lang periode, hvor Miljøstyrelsen har forsøgt at få dokumentation for kontrollen med dén krydsfiner, emballagevirksomheden har fået importeret.

Granby Pack specialiserer sig i pakkeløsning i blandt andet træ og krydsfiner, og det er importeret birkekrydsfiner, der er manglende dokumentation for.

Politikere bør tage kampen op

Før EU-sanktionerne blev indført, importerede Danmark russisk krydsfiner for 120 millioner kroner i 2021.

I en klumme hos Wood Supply har Jakob Rygg Klaumann, direktør i Dansk Træforening, også sat fokus på problematikken med russisk træ, der bliver importeret til EU. 

Han henviste blandt andet til en omfattende undersøgelse af salgsmønstre og -kanaler fra EU-Kommissionen, hvor det bliver dokumenteret, at russisk birkekrydsfiner finder vej til Europa gennem Tyrkiet og Kasakhstan.

”Disse omgåelser af sanktionerne betyder i praksis en åben bagdør til EU for ulovlige varer, der er med til at finansiere og forlænge Ruslands krig mod Ukraine. Størstedelen af Ruslands skove er nemlig statsejede og derfor tæt forbundet med Kreml,” skrev han i juni.

Jakob Rygg Klaumann mener blandt andet, der er derfor brug for en styrket fælles europæisk indsats, og at virksomheder og myndigheder går fælles ind i kampen. For træbranchen kan ifølge direktøren ikke på egen hånd gardere sig imod ulovligt russisk importeret træ.

” Samtidig er det helt afgørende, at myndighederne i Danmark og på tværs af EU fører en aktiv, stringent og ensartet tilsynslinje. Det forudsætter flere ressourcer til at kontrollere det træ, der kommer ind over grænserne, og at myndighederne hele tiden udveksler viden og erfaringer – både med hinanden og med virksomhederne,” skrev Jakob Rygg Klaumann.

Han mente derfor, der skal være en markant forøgelse af ressourcerne til de myndigheder, der skal håndhæve sanktionerne. Du kan læse hele klummen her.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062