23948sdkhjf

Møbelproducenter har det svært: Er det en krise eller permanent tilstand?

Erhvervskommentator spekulerer i, om møbelklassikerne er ved at miste sin position som statusmarkør og investeringsobjekt

Er de danske møbelklassikere bare nede i en bølgedal, eller er der mere alvorlige ting på færde?

Spørgsmålet kommer fra erhvervskommentator Anders Heide Mortensen. Men det er også et spørgsmål, man må antage, der bliver stillet på hjørnekontorerne i de danske møbelhuse. 

Baggrunden for spørgsmålet er en lind strøm af dårlige regnskaber, der kommer fra de danske møbelproducenter og -forhandlere. Stort set alle præsenterer et lavere resultat end årene før. Anders Heide Mortensen har i sin klumme i Weekendavisen set på Fritz Hansen, Gubi, BoConcept og Carl Hansen & Søn og sammenlignet deres 2023-resultat med tidligere indtjeninger.

Analysen viser, at møbelfirmaerne gik 20 pct. tilbage i forhold til året før. De tjente 67 mio. kr. i 2023, mens de i 2021 – det gyldne coronaår – havde et samlet overskud på cirka en halv milliard kroner.

Den store nedgang får Anders Heide Mortensen til at spekulere i, om møbelklassikerne er ved at miste sin position som statusmarkør og investeringsobjekt.

- Jeg er ikke ekspert på det her. Jeg har ikke en særlig indsigt i møbelbranchen. Men jeg ved, hvordan det er gået for andre produkter og ikoner, siger Anders Heide Mortensen, der er erhvervskommentator og kommunikationsrådgiver, til Wood Supply.

- Der er eksempler på flere genstande, som, man troede, var værdifast og en naturlig del af folks hjem, men pludselig ikke var det længere. Der er en mulighed for, at det også kan ske for møbelklassikerne.

Han bruger juleplatter og Bang & Olufsen-anlæg som eksempel.

Møbelklassikkere kan være fortid

Førstnævnte var sikre investeringsobjekter, og der var en almen konsensus om, at de var dekorative. Nogle årtier var det fjernsyn og lydanlæg fra Bang & Olufsen, som forbrugerne købte som statusmarkør og for at fremvise sans for god smag.

Begge objekter har senere generationer fravalgt, og Anders Heide Mortensen spekulerer i, om de næste generationer har brug for danske møbelklassikkere i deres liv.

- Vi antager, at folk fra øvre middelklasse og op skal have møbelklassikere stående i deres hjem, men hvorfor skal det være sådan til evig tid?,sørger Anders Heide Mortensen.

- Vi er på vej ind i en tid, hvor unge mennesker etablerer sig småt med tiny houses og andet. Lejlighederne bliver mindre på grund af den dyre kvadratmeterpris. Det gør, at der er mindre plads til møbler.

Desuden påpeger erhvervskommentatoren, at unge generationer prioriterer deres frihed fremfor materielle goder og vil have en fleksibel tilværelse med mulighed for en rundrejse til Asien.

- Hjemmet bliver i den forbindelse knap så vigtig, påpeger erhvervskommentatoren.

Møbelproducenter lægger låg på krise

Cane-Line er en af de møbelproducenter, som har oplevet et brat fald i indtjening.

I 2021 tjente virksomheden 153 mio. kr., mens det i 2023 blev til et resultat på 54 mio. kr. Han kalder 2021 for en af de ”ekstra gode corona-år”, hvor det var muligt at lave ekstraordinære resultater.

CANE-LINE A/S
Regnskabsår 2023 2022 2021
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning - - -
Bruttofortjeneste 95,4 169,9 180,6
Resultat af primær drift - 136,5 151,3
Resultat før skat 67,8 127,9 153,1
Årets resultat 54,2 97,3 119,3
Balancestatus 89,1 135,3 198,8
Egenkapital 74,4 120,4 173,0
Antal ansatte 50 54 51
Kilde: CVR

Nu er indtjeningen nede på et niveau fra før corona. Anders Heide Mortensen anerkender, at der er mulighed for, at forbrugerne har fyldt deres hjem op under corona, hvor man ikke kunne rejse.

- Det kan sagtens være, at nedturen skyldes det. Men når det er sagt, har jeg aldrig hørt om en branche, der taler en krise op. Tværtimod. Hvis man er møbelproducent, vil man selvfølgelig sige, at nedturen er et midlertidigt bump på vejen, og at vi kommer stærkt igen. Det skal man sige, uanset om man sælger møbler eller minkpels.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.129