23948sdkhjf

Efter katastrofeår: - Vi tror, at blødningen er standset

Efter et benhårdt 2023 for landets vinduesindustri ser flere aktører nu tegn på bedring og nye konkurrenceparametre tegne sig

De danske vinduesproducenter måtte i fjor se den samlede omsætning falde tocifret, og blev efter to rekordår sendt tilbage til 2019-niveau.

Efter hvad branchedirektør Johny H. Jensen betegnede som et sløjt år, er vurderingen dog, at der er lys i horisonten.

- Vi hører fra vores medlemmer, at renoveringsmarkedet er på vej retur, mens det går lidt langsommere med nybyg, så vi er lidt mere optimistiske end for et år siden. Vi tror da, at blødningen er standset, lyder det fra direktøren i brancheforeningen Vinduesindustrien.

Troen understøttes blandt andet af Vinduesindustriens egne opgørelser, der viser, at andet kvartal af indeværende år bød på 6 pct. fremgang, og i det nordvestjyske ser Claus Winther, salgsdirektør hos Idealcombi, ligeledes tegn på, at vinden er ved at vende.

Det er ikke sådan, at vi ser en permanent nedgang i markedet – vi tror på, at det retter sig, og jeg synes også, at vi kan fornemme, at det lysner, særligt på hjemmemarkedet Claus Winther, salgsdirektør, Idealcombi

- Det er ikke sådan, at vi ser en permanent nedgang i markedet – vi tror på, at det retter sig, og jeg synes også, at vi kan fornemme, at det lysner, særligt på hjemmemarkedet, fortæller han.

Nye konkurrenceparametre

Den fornemmelse henter Claus Winther dels i ordrebogen, hvor Idealcombi ifølge salgsdirektøren har været heldige at lande nogle renoveringssager, også af den større slags, dels fra de omgivende faktorer og konjunkturer.

- Det betyder noget, at vi ser et rentefald. Og så er vi selvfølgelig spændte på, hvad det har af effekt, at regeringen har varslet forslag om en ny finanslov med genindførelse af håndværkerfradraget – for det ønsker vi naturligvis, men vi risikerer, at overgangen på en eventuel tilskudsordning kan give udfordringer, fordi folk vælger at holde igen med vinduesudskiftninger, mens de venter på genindførslen, siger Claus Winther.

Et genindført håndværkerfradrag er imidlertid ikke det eneste, branchens aktører sætter deres lid til.

Ligeledes fremhæves det fortsatte fokus på den grønne omstilling, og hos Inwido, hvor Mads Storgaard Mehlsen tidligere på året fortalte om markante vækstplaner, er direktøren ikke i tvivl om, hvor den organiske vækst de kommende år skal hentes.

- Vi læner os op ad, at vi sidder med et unikt produkt i forhold til den grønne omstilling og energioptimering af boliger, så der ligger et stort potentiale forude, der kommer til at bidrage til vækst, fastslår Inwido-direktøren.

Spørger man Johny H. Jensen er netop den grønne omstilling da også noget, der de seneste år har fyldt stadig mere for branchens aktører. Og efter et 2023, hvor den øgede konkurrence især satte sig på priserne, vurderer branchedirektøren, at andre parametre snart kommer i spil.

- Det, der fylder meget lige nu, er bæredygtighed, og vores medlemmer arbejder på at forbedre deres CO2-regnskab med forskellige tiltag. Når de nye regler i bygningsreglementet træder i kraft, så bliver det en konkurrenceparameter at få de bedste tal, siger branchedirektøren med henvisning til de klimakrav til byggeriet, der næste sommer strammes.

Tager år at komme tilbage

Trods det store tilbageslag er der altså plads til optimisme, og ifølge Claus Winther er der god grund til at se positivt på fremtiden.

- Danmark er på vej op, og eksportmarkederne ser ud til at rette sig, så vi ser en stabil fremtid for både os selv og for branchen, lyder Idealcombi-direktørens vurdering.

Hverken han, Mads Storgaard Mehlsen eller Johny H. Jensen tør imidlertid spå om, hvor branchen lander, når 2024 bliver til 2025.

Der kommer nok til at gå nogle år, før vi er tilbage på niveau Johny H. Jensen, direktør i brancheforeningen Vinduesindustrien

- Men der kommer nok til at gå nogle år, før vi er tilbage på niveau. Det var et kraftigt dyk, og det henter man ikke bare sådan lige ind igen, fastslår Johny H. Jensen dog.

Vinduesproducenter bombet fem år tilbage

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047