23948sdkhjf

Møbelproducent lander stort millionunderskud for andet år i træk

Resultatet bliver kaldt for "meget utilfredstillende", men stifter og bestyrelsesformand er fortrøstningsfuld på trods af de negative resultater

Midtjyske Top-Line har præsenteret et underskud på 14,4 mio. kr. for regnskabsåret 2023/24.

Dermed er det andet år i træk, at møbelproducenten præsenterer underskud i den tocifrede millionklasse. I forrige regnskabsperiode måtte Top-Line notere et tab på hele 52 mio. kr.

Den Møldrup-baserede virksomhed gik ellers ind til regnskabsåret med en forventning om et positivt driftsresultat, men det er med minusset på 14,4 mio. kr. ikke lykkedes.

Resultatet bliver også kaldt ”meget utilfredsstillende”.

- Det er noget skrammel, medgiver bestyrelsesformand og stifter Svend Ø. Pedersen.

Men han har også de positive briller på og ser på den forbedring, der er sket siden katastroferesultatet i 2022/23.

- Vi er kommet rigtig langt med den turnaround, som vi er i gang med. Sidste år var en meget hård omgang, men underskuddet er markant mindre end i 2023, og vi har fået ryddet op efter de fejlinvesteringer, vi tidligere har lavet, siger Svend Ø. Pedersen.

Den 73-årige erfarne møbelmand fortæller resolut, hvad det helt store problem er for tiden:

- Vi mangler bare kunder i møbelbutikkerne.

Kostbare fejlinvesteringer

Regnskabet viser en egenkapital på 11,7 mio. kr. Ejerkredsen med Svend Ø. Pedersen i spidsen tilførte et tocifret millionbeløb i 2023. Likviditeten er derfor i orden, meddeler han.

Top-line sælger polstermøbler til de europæiske forbrugere. Skandinavien er det største marked. Kerneforretningen består af udvikling, produktion og salg fra koncernens fabrikker i Polen.

Top-Lines dårlige resultater har samme forklaring som hos andre møbelproducenter. Lavt forbrug, rentestigninger og inflation. Desuden er møbelproducenten særligt ramt af de svingende valutakurser. Men Top-Line har også foretaget nogle investeringer, som ligger udenfor kerneforretningen.

De har vist sig at være særdeles kostbare.

Det er blandt andet gået galt med koncernens investeringer i tyske Fasmas, som sælger skandinavisk møbeldesign til de tyske forbrugere. Top-line havde en ejerandel på 40 pct., som er afviklet, men tabet var en stor del af forrige års katastroferegnskab.

Regning på 6,1 mio. kr. 

Også i dette regnskabsår har fejlinvesteringer sat sit præg. Det har konkret kostet yderligere 6,1 mio. kr. i engangsomkostninger.

- De gik til alt muligt. En hel masse til advokater. Men nu er oprydningen også afsluttet, forklarer Svend Ø. Pedersen.

Tab har man også måtte acceptere i virksomhedens engagement i Canett. Historien om Canett og Top-line er lang og knudret. Oprindeligt var Canett en møbelgrossist med import fra fjernøsten. Af to omgange har virksomheden måtte kaste håndklædet i ringen, og begge gange har Top-line været med i kredsen, som har genoplivet virksomheden.

- Canett var nede at vende før covid, og der investerede vi i virksomheden som mindretalsaktionære. Også her blev vi ramt af covid, generelle forsyningsproblemer og prisstigninger på materialer og fragt, forklarede Svend Ø. Pedersen sidste år til Wood Supply.

Det sidste minus-regnskab

Top-lines engagement i virksomheden er ligeledes afviklet. Kun tre møbelgrupper tog Top-line med fra Canett-perioden.

De næste 3-5 år handler om at eksekvere den opdaterede strategiplan med navnet Sustainable 2028, som fokuserer på at styrke kerneforretningen og positionen på udvalgte markeder.

Svend Ø. Pedersen har allerede forventninger om et positivt resultat i det nuværende regnskabsår.

- Vi har afleveret det sidste regnskab med minus, lover han.

- Vi er absolut positive. Der er ikke noget i markedet, som gør, at vi er nævneværdigt nervøse. Vi ligger godt i forhold til mange af vores konkurrenter, og vi får stadig en del ordrer.

Top-Line har været på markedet siden 1985, hvor selskabet blev stiftet af Svend Ø. Pedersen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063