Træmaterialer og brandsikkerhed i byggeriet
Kolomore påpeger, at nye krav til dokumentation er på vej, hvilket kan få betydning for byggematerialer og konstruktioner. Loven kræver, at alle kombinationer af brandklasse D-træ kombineret med behandling underlægges brandtests for at dokumentere egenskaberne for den samlede løsning. Hidtil har det ofte været accepteret, at en overfladebehandling som maling kunne udføres uden yderligere test af brandegenskaberne.
Dette baserer sig på erfaringer fra blandt andet Norge og Holland, hvor myndighederne for nyligt har skærpet dokumentationskravene. Her har man konstateret, at mange byggeprodukter ikke levede op til den deklarerede brandklasse, hvilket har ført til en stor bevægelse i markedet og krav om genvurdering af tidligere materialevalg.
For lavrisikobyggerier med brandklasse D er det en mindre udfordring, men konsekvenserne er alvorlige, når bygninger med højere risikoprofiler, som kontorer og skoler, anvender B-s1,d0-materialer, der ikke lever op til brandsikkerhedskravene, fordi de anvendes anderledes, end de er testet til.
Vanskeligheder med at sikre brandsikkerhed i træmaterialer
Kolomore fremhæver, at mange anvender B-s1,d0-krydsfinér, men test afslører udfordringer med at fastholde denne brandklassificering, når materialerne bearbejdes eller overfladebehandles efterfølgende. Når de brandimprægnerede krydsfinérplader males med en tilfældig klarlak eller skæres til i mindre dele til lameller, skabe, podier med videre, viser det sig ofte, at det færdige produkt ikke længere lever op til B-s1,d0-kravene.
"I værste fald kan utilstrækkelig overfladebehandling af træ til konstruktion og indretning bidrage til hurtigere brandspredning og kraftigere røgudvikling."
Kolomore tilbyder CE-mærkede brandsikre løsninger
Som svar på de stigende krav til dokumentation og sikkerhed har Kolomore udviklet en række CE-mærkede B-s1,d0-produkter, som er tredjepartsverificerede og testet i akkrediterede brandlaboratorier. "Vi vil sikre, at kunderne kan stole på, at de brandsikkerhedsmæssige egenskaber er intakte," siger Kolomore og understreger, at alle deres produkter er gennemtestede og certificerede til at opfylde de krævede brandklasser.
"Vi sælger ikke et klassificeret træprodukt med en tilfældig maling på og påstår, at det er brandklassificeret. Vi leverer en løsning, der er testet og klassificeret samlet, så man kan regne med resultatet."
Kolomore bemærker, at flere lande omkring os har en stærkere bevidsthed om brandsikkerhed i byggeriet, og vi forventer, at de danske aktører vil tage denne bevidsthed til sig, efterhånden som andelen af træ i dansk byggeri stiger.
Med stigende krav til dokumentation og kvalitetssikring i Danmark kan udviklingen i for eksempel Holland, Norge og Sverige være forvarsler om, hvad der snart vil være normen på det danske marked. Kolomore mener, at den danske byggebranche må forvente skærpede krav til brandsikkerhed og dokumentation, hvis man fortsat ønsker at benytte træ i store byggerier, og understreger, at produkterne og teknikkerne allerede er på markedet.