23948sdkhjf

Gældstynget møbelfirma søger redning: Investorer sprang fra i sidste øjeblik

Hvis det ikke lykkedes at sælge inventarproducenten, går den sandsynligvis konkurs 

Selvom det var opsigtsvækkende, at Stykka havnede i en rekonstruktion tidligere på ugen, var det ikke overraskende. 

Inventarproducenten har siden sin etablering i 2019 haft røde tal på bundlinjen, og det kulminerede i 2023 med et underskud på hele 15 mio. kr. Egenkapitalen var desuden negativ med 8 mio. kr. Det kom frem, da den Glostrup-baserede virksomhed præsenterede sit regnskab i august. 

Det var endda så galt, at der var væsentlig usikkerhed om inventarproducentens fortsatte drift, og at det vil være nødvendigt med en aftale med ”et ledende selskab indenfor køkkenbranchen”.

Wood Supply har siden spurgt Stykka til baggrunden for at være sendt i rekonstruktion, og nu er der svar. Det kommer fra advokatfirmaet Dahl, der har til opgave at lede rekonstruktionsprocessen.

- Stykka ApS har hen over en længere periode forsøgt at opnå supplerende investering til udvikling og fortsat drift af virksomheden. Udfordringen for selskabet har været, at de har oparbejdet en større gæld ifm. udvikling af virksomheden og de tekniske løsninger. Denne gældsbyrde har medført, at det har været vanskeligt at opnå frisk kapital, selvom der har været stor markedsinteresse for såvel produkter som fra flere interesserede investorer, lyder det i et skriftligt svar fra advokatfirmaet Dahl. 

stykka Aps
Regnskabsår 2023 2022 2021
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning - - -
Bruttofortjeneste 0,2 -1,0 1,7
Resultat af primær drift -13,9 -8,4 -3,5
Resultat før skat -15,8 -9,0 -3,7
Årets resultat -15,0 -8,4 -3,1
Balancestatus 19,9 17,2 9,3
Egenkapital -8,4 -7,7 0,7
Antal ansatte 27 17 12
Kilde: CVR

Overlevelse krævede aftale

Stykka producerer særligt til køkkener og sengemøbler. Virksomheden var i august i forhandlinger med en køkkenvirksomhed om en aftale, der skulle sikre likviditet til 2024. Hvis disse forhandlinger brød sammen, havde Stykka angiveligt to andre ledende selskaber i baghånden. 

Wood Supply har spurgt, om rekonstruktionen er en konsekvens af, at det ikke lykkedes at få en aftale i hus. 

- Da de seneste investorer sprang fra, har ledelsen valgt at anmelde en rekonstruktion, da en fortsat drift herefter ikke syntes forsvarlig ift. kreditorerne, lyder det fra advokatfirmaet Dahl. 

Formålet med en rekonstruktion er at redde en virksomhed, der er i økonomisk krise, fra konkurs, hvis det vurderes, at virksomheden kan blive levedygtig igen.

En rekonstruktion kan ifølge Danmarks Domstole ske ved, at dele af selskabet sælges fra. Problemerne kan også løses, hvis kreditorerne går med til, at gælden bliver nedsat eller udskudt.

Risiko for konkurs

Rekonstruktøren - som advokatfirmaet Dahl er hyret ind for at være - får typisk til opgave at udarbejde en plan for, hvordan virksomheden kan komme tilbage på fode. Det kan eksempelvis indebære omstrukturering af gæld eller salg af aktiver. 

Dahl oplyser til Wood Supply, at der bliver afsøgt muligheder for, at Stykka kan overleve "via en tvangsakkord i den nuværende juridiske enhed, evt. med ny ejerkreds helt eller delvist eller via en virksomhedsoverdragelse". 

- Derfor har vi igangsat en salgsproces af virksomheden, og alle interesserede investorer opfordres til at kontakte rekonstruktøren snarest muligt med henblik på udlevering af yderligere oplysninger om virksomheden til brug for et bud. Måtte der ikke være interesse for virksomheden i en rekonstrueret form, vil konsekvensen med al sandsynlighed være, at selskabet tages under konkursbehandling.

Stykka blev stiftet af Jarl Vindnæs og Jacob Guldberg. I 2023 blev ejerkredsen udvidet med Pandora-familiens investeringsselskab North-East Family Office og The Footprint Firm samt en række prominente erhvervsfolk som Danica-direktør Per Klitgård, NREP-stifter Rasmus Nørgaard og Arne Due, der er chef for strategiske investeringer i Lundbeckfonden.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094