23948sdkhjf

33-årig kvinde bryder ind i mandsdomineret træbranche: "Der skulle ske noget"

Branchen skrumper, men 33-årige Camilla Ramsing Bøhne har netop investeret et millionbeløb

Camilla Ramsing Bøhne er stolt. Der er ikke mange som hende.

Hun er netop blevet selvstændig i en stærkt mandsdomineret branche. Men beslutningen krævede 13 års tilløb.

Camilla Ramsing Bøhne går mellem lange lige rækker af træer. Her blæser en let brise.

Træerne er et par hoveder højere end hende. Nogle har mærkater siddende i toppen i forskellige farver. Det betyder, at juletræerne er klar til salg.

Camilla Ramsing Bøhne kender rutinen.

I 13 år har hun arbejdet for sine forældre. Nu er hun endelig selvstændig med virksomheden GranskovGaard og har købt et område syd for Hadsund.

- Der skulle ske noget. Og pludselig kom den helt rigtige ejendom til salg, siger Camilla Ramsing Bøhne, der er 33 år og nu råder over 25 hektar med egne juletræer.

En sjældenhed i branchen

Camilla Ramsing Bøhne er en sjældenhed. Kun ganske få yngre iværksættere starter i juletræsbranchen. Næsten ingen af dem er kvinder.

- Det er overvejende ældre mænd i juletræsbranchen, siger Claus Jerram Christensen, direktør i brancheforeningen Danske Juletræer.

Camilla Ramsing Bøhnes far er 65 år. Han ejer en stor produktion, der laver 180.000 juletræer om året, hvor Camillas mor også er med i driften.

Forældrene har solgt træer det meste af deres liv.

Brancheforeningen Danske Juletræer anslår, at der dyrkes juletræer på 18.000 hektar i Danmark, og at der nu er omkring 2000 danske producenter tilbage, hvilket er væsentligt lavere end for få år siden.

- De seneste 8-10 år har det været dårlige tider. Så er nogle stoppet. Og der er ikke så mange yngre, der vil ind i branchen, siger Claus Jerram Christensen.

Som led i opstarten af sin virksomhed købte Camilla Ramsing Bøhne en mindre landbrugsejendom, som hun ifølge Tingbogen betalte 2,2 millioner kroner for inklusiv 16 hektar jord.

Hun har også ansøgt om EU's etableringsstøtte for unge landmænd. Hun har ikke fået svar endnu. Men uanset hvad tror hun fuldt og fast på sin forretning.

- Vi har lagt forretningsplanen ud fra, at vi skal kunne klare det uden EU-støtten. Men det er da klart, at pengene ville være en stor hjælp til at plante flere træer de kommende år, siger Camilla Ramsing Bøhne.

Udveksler erfaringer

Nærheden til hendes forældres virksomhed, der ligger få kilometer væk, er en klar fordel for den unge iværksætter.

Det betyder, at begge parter kan benytte de samme sæsonarbejdere, som primært er østeuropæere. Flere af dem har arbejdet her i 10-15 år, de to måneder om året, hvor der er højsæson.

Camilla Ramsing Bøhnes forældre varetager også salget af juletræerne. Det meste eksporteres, og der er mange faste kunder.

Arbejdet med juletræer kan være fysisk hårdt. Også selvom der bruges maskiner til det hårde arbejde netop nu med at fælde tusindvis af træer og pakke dem i net og lægge dem på paller.

Lige nu er der højsæson. I Danmark laves 10-12 millioner juletræer om året. Kun cirka 1,5 millioner sælges på hjemmemarkedet.

Det tager otte-ti år, fra træet plantes, til det kan sælges. Det mest solgte træ er nordmannsgran. Træer kræver meget pasning.

- Det er jo ikke bare at plante et træ og så vente. Der skal jo gødes og klippes, og træerne skal formes, siger Camilla Ramsing Bøhne.

Mest til eksport

Lige nu stiger priserne efter at være faldet i mange år, fordi der nu er færre producenter.

Et godt træ er generelt et, der er symmetrisk, og ikke er for højt, tæt eller åbent.

Præferencerne varierer fra land til land. Nogle steder ønsker man højere og tyndere træer, mens andre foretrækker en mere gennemsnitlig form. Camilla Ramsing Bøhne selv er til et uperfekt træ med lidt skæve grene.

Hun kan leve af sin nuværende produktion, som hun driver alene. Hendes mand er ikke involveret i driften, men Camilla Ramsing Bøhne drømmer om at udvide og udvikle produktionen.

- Robotter og øget digitalisering kan effektivisere og gøre produktionen grønnere, så vi kan reducere brugen af sprøjtemidler og spare på hænder, siger hun.

Forventer at udvide

Fordi et træ kræver mange års arbejde, før det er salgsklart, kan det være besværligt at omlægge til mere sprøjtefri og bæredygtig produktion.

Camilla Ramsing Bøhne tænker, at hun vil være i branchen i mange år fremover og forventer, at der kommer produktioner til salg i takt med, at ældre landmænd stopper.

Og en skønne dag kan det være, at hun overtager sine forældres produktion.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064