Ny bog om glemt person i dansk møbelhistorie
Kay Fisker var en af Danmarks førende arkitekter, men hans virke som møbelarkitekt er mindre kendt.
Det bliver der nu forsøgt gjort op med, for der er netop blevet udgivet en bog om Kay Fisker, der døde som 72-årig i 1965.
Tidligt i karrieren udviklede han en enkel, funktionel formgivning. Fra 1936 og et par årtier frem kunne man opleve hans brugervenlige møbler på de mange færger, der forbandt de danske landsdele, og på Englands- og Norgesbådene. Han tegnede samtidig til flere indretnings-firmaer.
I dag er kun få af Fiskers møbler bevaret.
Men hvorfor har Kay Fisker ikke fået en plads i møbelhistorien, når hans indsats inden for arkitektur er så velbeskrevet?
I bogen giver forfatter Mirjam Gelfer-Jørgensen mindst tre svar: Arkitekturen skygger for formgivningen, møblerne findes ikke længere, og de blev aldrig produceret til alment brug. Men ifølge Gelfer-Jørgensen er man nødt til at anlægge et helhedssyn, og det især i forhold til arkitekter som Kay Fisker, der selv opfattede deres indsats inden for arkitektur og indretning som et ”gesamtkunstværk”.
Om forfatteren
Dr.phil. Mirjam Gelfer-Jørgensen har været lektor ved Københavns Universitet, overbibliotekar og souschef på Danmarks Designmuseum og er medlem af Videnskabernes Selskab.
Hun har udgivet talrige bøger og artikler om dansk kunsthåndværk, design og arkitektur, bl.a. Kunstarternes forbrødring. Skønvirke – en kalejdoskopisk periode og senest Dialog med samtiden – Arkitekten Martin Nyrops samlede værk.
I bogen giver Kay Fiskers mange efterladte tegninger og en række sort-hvide fotografier et billede af hans omfattende værk: Han tegnede stationer og interiører til Gudhjembanen på Bornholm, stod for opførelsen og indretningen af den danske pavillon på Verdensudstillingen i Paris i 1925 og tegnede møbler og forslag til boligindretninger af toværelseslejligheder i de mange nye beboelsesejendomme, der skød op i 30’erne og 40’erne.
Bogen fokuserer primært på Kay Fisker totalindretninger af danske passagerbåde. De mange saloner og kahytter udstyrede han med møbler, tekstiler, belysning og sovepladser. Især stolene var vigtige: Der skulle skaffes siddepladser til mange mennesker, og Kay Fisker tog alle typer i anvendelse: karmstolen, armstolen, lænestolen, øreklapstolen og kurvestolen til båddækket.
Flertallet af skibene endte deres dage i landene omkring Middelhavet, inden de blev hugget op. Kun et par stole er bevaret til i dag, og ikke engang de er gengivet i den danske møbellitteratur. Bogens mange tegninger og fotografier er derfor en enestående mulighed for at få et indtryk af den stemning, der herskede ombord på færgerne, inden de blev udkonkurreret af broer og flytrafik.
Bogen udkom 23. januar med titlen 'Kay Fiskers møbler – et glemt kapitel i dansk møbelhistorie'.