Dansk Erhverv: Lav inflation giver arbejdspladser
Den danske inflation steg en smule i september, men ligger fortsat markant under niveauet i Eurozonen. Det betyder øget produktion og dermed flere danske arbejdspladser, vurderer Dansk Erhverv.
- De lavere prisstigninger i Danmark, sammenlignet med resten af Europa, er rigtig godt for vores konkurrenceevne. Danske virksomheder får meget nemmere ved at afsætte danske varer i udlandet, hvilket betyder øget produktion og dermed flere danske arbejdspladser, siger Michael H. J. Stæhr, cheføkonom i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.
- I forhold til Tyskland, der er vores største eksportmarked, så ligger inflationen i Danmark markant lavere. Med en forskel i inflationen på næsten halvandet procentpoint mellem Danmark og Tyskland, så er det noget, der virkelig gør en forskel, når varerne skal afsættes på det tyske marked, hvilket er til gavn for aktiviteten i dansk økonomi, vurderer han.
Fare for deflation
Med de meget lave prisstigninger i Europa, og herunder specielt i Danmark, så er deflationsspøgelset ved at stikke sit ansigt frem flere steder i Europa. Således har både Bulgarien og Grækenland haft tiltagende deflation de seneste måneder.
- Den lave inflation er helt klart en fordel for økonomierne i Europa, når man tænker på at få noget gang i det ret underdrejede forbrug. Og samtidig giver det mulighed for, at forbrugerne oplever en reallønsfremgang i en tid med meget beherskede lønstigninger. Men hvis prisstigningerne går over til at blive prisfald i stedet, så kan det komme til at virke lige stik modsat, idet forbrugerne så vil vente med at købe, da varerne jo bliver billigere, som tiden går. Dette gavner selvsagt ikke det private forbrug, men lægger tværtimod en dæmper på forbruget og dermed på økonomien, siger Michael H. J. Stæhr.
Kilde: Dansk Erhverv