23948sdkhjf

Trælastmarkedet i langsom bedring

Sidste uges internationale trælastkonference gav et relativt positivt billede af udsigterne for 2014.
Importører og producenter af savet nåletræ deler en forsigtig optimisme, og trælastmarked er i langsom bedring.

Sådan kan det generelle billede tegnes ovenpå sidste uges ISC-konference i Edinburgh. Her stod det dog samtidig klart, at der er regionale forskelle, og at det europæiske marked fortsat har det svært.

- Importørerne på det europæiske marked forventer i år en nedgang på 3,4 procent i forbruget af trælast, og dermed ser tilbagegangen for branchen ud til at fortsætte. Prognosen er imidlertid positiv for 2014, hvor der regnes med en vækst i det europæiske forbrug på 3,4 procent, fortæller Jakob Rygg Klaumann fra Dansk Træforening, der var blandt deltagerne på konferencen.

På programmet var blandt andet en præsentation af de foreløbige resultater af det fælles europæiske fremstød for træ; ”Wood Growing Cities”. Markedsføringsprojektet blev igangsat af ETTF og EOS tidligere i år for at fremme anvendelsen af træ i byggeriet. Indtil videre er der udviklet en fælles ’værktøjskasse’ – en database fyldt med eksempler på markedsføring og brug af træ, som de deltagende organisationer kan bruge i deres arbejde for at fremme anvendelsen af træ nationalt. Dansk Træforening medfinansierer projektet, som løber frem til 2015.

Massive strukturforandringer og ændrede handelsmønstre
Under konferencen blev der lagt særlig vægt på de strukturforandringer og markant ændrede handelsmønstre, som den europæiske savværksindustri har oplevet under krisen.

Forandringerne er navnlig båret frem af den ændrede strategi, som de nordiske industrier har gennemført med stadigt større volumener af savet trælast til markederne i Nordafrika, Mellemøsten og Kina. Det er sket på bekostning af træ til det europæiske marked, som fortsat er tynget af svage konjunkturer og svag forbrugertillid, forklarer Jakob Rygg Klaumann. Han vurderer det ikke som videre sandsynligt, at industrien vil satse mindre på disse markeder i fremtiden.

Producenterne holder tillige et særligt øje med opsvinget i USA, som gradvis forstærkes. Nybyggeriet er i fortsat vækst og forventes at passere 1 mio. påbegyndte enheder i år 1,6 mio. enheder i 2015. Dertil kommer, at den eksisterende bygningsmasse er aldrende og rummer et stort potentiale for renovering og forbedringer.

- Hvorvidt de europæiske producenter vil dirigere større volumener til USA vil, groft sagt, afhænge af, om Canada vælger at forsyne USA eller Kina med trælast, vurderer Jakob Rygg Klaumann.

Det danske marked for trælast
For Danmarks vedkommende forventes importen af savet nåletræ at falde yderligere med 7 procent i 2013. Importen forventes at lande på 1,055 mio. m³ i 2013, hvilket vil være mere end en halvering i forhold til 2007, hvor importen toppede med over 2,3 mio. m³.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079