Analyse: Tegn på bedre tider i møbelindustrien efter svære år

Den danske eksport af møbler beløb sig til 19,2 milliarder kroner i 2024, hvilket svarer til et fald på tre procent i forhold til året forinden.
Der er dog tale om et noget mindre dyk end i 2023, hvor eksporten af danskdesignede møbler faldt med hele 11 procent.
Samtidig er det værd at bemærke, at møbeleksporten begyndte at udvise en mere stabil tendens i slutningen 2024. Faktisk steg møbeleksporten en smule i andet halvår 2024, når man sammenligner med samme periode året forinden.
Tilbagegang på nærmarkederne
Det var især på de vigtige nærmarkeder, at møbeleksporten haltede sidste år. Møbeleksporten til det største marked, Tyskland, faldt med otte pct. til tre mia. kr. i 2024.
Samtidig faldt møbeleksporten til Norge med ni procent, mens eksporten til Sverige dykkede med hele 16 procent i 2024.
Mens især møbeleksporten til de største og nærmeste markeder har været ramt af modvind, er der mere positive tendenser at spore på en række markeder, der ligger lidt længere væk fra Danmark. Eksempelvis steg møbeleksporten til både Polen og Schweiz med seks procent i 2024.
Blandt de ti største eksportmarkeder er det ikke desto mindre USA, der skiller sig mest markant ud i den positive retning. Møbeleksporten til USA steg nemlig med 17 procent i 2024.
Den kraftige stigning i møbeleksporten til det amerikanske marked kommer på et tidspunkt, hvor Donald Trump næsten dagligt sender toldtrusler i forskellige retninger.
Straftold vil være negativt - men...
Den amerikanske præsident har blandt andet indført straftold på den stål og aluminium, som USA importerer fra EU og en række andre handelspartnere. Samtidig har Trump ad flere omgange truet med at indføre told på alle europæiske varer.
En straftold på alle europæiske varer vil uden tvivl være negativt for de danske virksomheder, der eksporterer møbler til USA. Det er dog værd at bemærke, at USA – på trods af den seneste stigning – kun tegner sig for fem procent af den samlede eksport af danskdesignede møbler.
Derfor er de fleste møbelproducenter langt mere afhængige af udviklingen på de europæiske nærmarkeder end USA.
En del af møbeleksporten dækker over møbler, der bliver solgt til udenlandske hoteller og andre virk-somheder, men mange møbler ender også i sidste ende ude hos forbrugerne på eksportmarkederne. Derfor bliver møbelbranchen i høj grad påvirket af udviklingen i købekraften og stemningen hos de europæiske forbrugere.
Heldigvis ser det ud til, at der har sneget sig lidt mere optimisme ind hos de europæiske forbrugere. Den stigende optimisme hænger formentlig sammen med, at de europæiske forbrugere har fået bedre betingelser i løbet af det seneste år, hvor lavere inflation og stigende lønninger har ført til fremgang i købekraften.
Tegn på mere stabile tider
De bedre betingelser for de europæiske forbrugere er formentlig også årsagen til, at vi som tidligere nævnt har set klare tegn på en mere stabil udvikling i møbeleksporten på det seneste.
På samme vis har vi i løbet af det seneste år også set en mere stabil udvikling i møbelindustriens produktion.
Den mere stabile udvikling i møbelproduktionen kommer efter et kraftigt fald i løbet af 2022 og 2023, hvor både eksporten og den indenlandske efterspørgsel efter møbler faldt mærkbart. Det bratte fald i produktionen har blandt andet medført, at mange møbelproducenter har været tvunget til at justere på medarbejderstaben de seneste år.
Vi vurderer, at der som udgangspunkt er gode betingelser for, at vi fortsat vil se en mere stabil udvikling i møbelindustrien i det kommende år. Mange møbelproducenter vil dog formentlig også opleve fortsat hård konkurrence om ordrerne på mange markeder.