Nytænkning og fleksibilitet øger produktiviteten
Organisatoriske ændringer eller nye smarte måder at bruge eksisterende maskineri bidrager positivt til produktivitetsudviklingen, viser tal fra Danmarks Statistik.
Et højere uddannelsesniveau tegner sig for 0,1 procent af produktivitetsstigningen, mens kapitalintensiteten bidrager negativt med 0,6 procent.Totalfaktorproduktiviteten er den største bidragyder med 0,8 procent.
Totalfaktorproduktivitet dækker over den produktivitetsvækst, der ikke kan beskrives med enten højere uddannelsesniveau eller større og bedre kapitalapparat, det kan eksempelvis være organisatoriske ændringer eller nye smarte måder at bruge eksisterende maskineri.
- Væksten i produktivitet i 2011 skyldes således, at virksomhederne har trimmet og tilpasset deres organisation. Havde vi ikke haft en fremgang i totalfaktorproduktiviteten i 2011 havde året budt på produktivitetsfald på 0,6 procent. Stigningen i totalfaktorproduktiviteten viser værdien af at have tilpasningsdygtige virksomheder og et fleksibelt arbejdsmarked, siger økonom, Andreas Kildegaard Pedersen fra Dansk Erhverv.
Uddannelse burde bidrage mere
Stigende uddannelsesniveau har været en stabil drivende faktor i den danske produktivitetsudvikling i en årrække, men er over det seneste år faldet i betydning.
- Det aftagende bidrag fra uddannelsesniveauet virker paradoksalt, når man ser på, hvor meget vi i Danmark satser på uddannelse. Det burde vi være i stand til at få mere ud af. Derfor bør fokus ikke blot ligge på, at man får mere uddannelse, men i højere grad på, at man får den rigtige uddannelse, der kan understøtte produktivitetsudviklingen i de private virksomheder. Det gælder både inden for erhvervsuddannelserne og universitetsuddannelserne, siger Andreas Kildegaard Pedersen.
Kilde: Dansk Erhverv