Stor tiltro til træet
Både politikere, arkitekter og danskerne generelt tror på en fremtid med træ. Det er konklusionen ovenpå "TRÆ! I en bæredygtig fremtid", der samlede 200 arkitekter og studerende i København.
Det sagde klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard, da han den 29. november var på talerstolen på Kunstakademiets Arkitektskole i København i forbindelse med symposiet "TRÆ! I en bæredygtig fremtid".
Ministeren tror på træ i fremtidens byggeri, og det samme gjorde de 200 arkitekter og studerende, der fyldte salen til sidste plads.
Træ skal tilbage som kernekompetence
Og der er mange grunde til at bygge med træ, men op gennem 1900-tallet er træet som materiale mere eller mindre gledet ud af dansk byggekultur. Der er således noget at indhente, ikke mindst på uddannelserne, hvor træ skal tilbage som kernekompetence i hele kæden – fra sløjd i folkeskolen over professions- og EUD-uddannelserne til de akademiske uddannelser for arkitekter og ingeniører.
Det er baggrunden for, at Center for Industriel Arkitektur (CINARK) med symposiet har valgt at sætte fokus på træets potentialer som led i en bæredygtig udvikling af byggeriet. Træ Er Miljø har bistået arrangørerne i tilrettelæggelsen af symposiet, og her peger man på et par oplagte indsatsområder:
- De mange spredte miljøer træforskningsmiljøer skal i et tættere samarbejde, også om produktudvikling, med industrien og byggeriet. Der var gode samarbejder i gang i 00'erne, men de økonomiske rammer – produktudviklingsordningen for skovbruget og træindustrien – forsvandt fra finansloven for fem år siden, siger Martin Einfeldt fra Træ Er Miljø og fortsætter:
- Allervigtigst for at fremme en træbyggekultur i Danmark er måske at forbrugere, vælgere, politikere og arkitekter oplever træ som trygt, praktisk, økonomisk og sexet. De skal ikke bare have det at vide, de skal opleve det førstehånds. Det er arkitekterne, der kan give dem den oplevelse.
Unge er markant mere træpositive
Martin Einfeldt fremhæver, at Træ Er Miljø har målt danskernes holdning til træ i 1997 og 2013. Konklusionen er, at folk generelt er stærkt positive over for træ, især træets bløde værdier, og at mange kender og værdsætter træets klima-, energi- og miljøfordele.
- Især unge er træpositive i 2013. Det er stik modsat målingen i 1997, og langt mere positivt end træbranchen selv turde håbe på. Der ser derfor ud til at være et særdeles lovende folkeligt grundlag for at etablere træ i en bæredygtig byggekultur, slutter han.