Kineserne tester dansk intelligent seng
Ph.d.-studerende fra AAU har helt enestående fået tilladelse til at teste et danskudviklet produkt, Den Intelligente Seng, på et kinesisk sygehus.
- Kineserne er meget skeptiske overfor ny teknologi, og sikkerhed spiller en central rolle for dem. Derfor kan man som udlænding ikke bare komme ind på et kinesisk sygehus og foreslå dem at teste sundhedsteknologisk udstyr. Så for at få tilladelse til at teste fem eksemplarer af Den Intelligente Seng skulle vi fremlægge megen dokumentation for sikkerheden. Ydermere er en ph.d.-studerende i Kina stadig ”bare” en studerende – det har ikke særlig høj status. Så det der gjorde, at vi alligevel fik lov til at teste sengen på sygehuset i Guangzhou var dels, at dekan Egon Toft, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på AAU, var med – og dels at jeg er kineser. Og lovede personligt at følge sengene frem til sygehuset og selv overvåge, at alt var i orden, inden sengene blev taget i brug, siger Hao Cai.
Sengen holder øje med patienten
Den Intelligente Seng er udviklet af Linak og bliver nu videreudviklet og testet i et samarbejde mellem Linak og Aalborg Universitet. Sengen er udstyret med en række sensorer, der gør, at svært syge patienter kan fjernovervåges, ligesom sengen kan hjælpe personalet med en række daglige rutiner.
Sengen er udviklet med henblik på at øge sikkerheden omkring sengeliggende patienter, hvad enten de er indlagt på sygehus, på plejehjem eller i eget hjem, og samtidig kan den aflaste personalet omkring forskellige rutiner og dermed sikre flere ”varme hænder”.
Ph.d.-projektet er en del af forsknings- og innovationsprojektet Teledi@log, og her testes sengen særligt i forhold til hjertepatienter. I Danmark har sengen været testet i et tidligere projekt, iCare i hjemmesygeplejen, og på et plejehjem i Sønderborg Kommune, mens sengen i november 2013 blev testet i Kina på Guangdong-provinsens regionssygehus i provinshovedstaden Guangzhou.
- Der er 15 millioner indbyggere alene i Guangdong-provinsen, så der er et stort potentiale i Kina. Ydermere har Linak en produktionsenhed i Kina, så for dem er der et stort forretningspotentiale, hvis Den Intelligente Seng kan godkendes til salg i Kina, forklarer Hao Cai.
Kan forebygge indlæggelser
Lige nu er Hao Cai i fuld gang med at skrive sin phd-afhandling, blandt andet på baggrund af observationerne i Kina. Men han er ikke i tvivl om, at telemonitorering af svært syge patienter bliver fremtiden.
- Trenden – både her i Danmark og i Kina – er behandling i eget hjem. En anden trend er forebyggelse – og hvis vi ved at observere en sengeliggende hjertepatient i eget hjem kan hindre, at vedkommende får det så dårligt, at patienten skal indlægges, har det både en fordel for patientens livskvalitet og for samfundsøkonomien. Vi bliver ældre og ældre, og der bliver stadig færre til at passe på os, påpeger Hao Cai.
Han er ikke i tvivl om, at kineserne kommer til at tage Den Intelligente Seng til sig – trods deres skepsis overfor ny teknologi fra vesten.
- Det er ikke økonomien, der holder dem tilbage. I Kina kan man eksempelvis købe en seng til den pårørende, der er indlagt på sygehuset, og etbarnspolitikken har gjort, at børnene er meget opmærksomme på at passe på deres forældre – de vil dem det bedste. Også når forældrene er sengeliggende i eget hjem. Så jeg tror, vi kommer til at se en masse privatpersoner, der køber sengen til deres syge pårørende, forklarer han.