23948sdkhjf

”Konkurrenceevnen er bedre end sit rygte”

Arbejderbevægelsens landsråd maner til besindighed i kølvandet på en analyse fra DI, som vender tommelfingeren nedad til den danske konkurrenceevne.
Dansk Industri offentliggjorde mandag en analyse af Danmarks konkurrenceevne, der konkluderer, at Danmark har forværret sin konkurrenceevne det seneste år. Analysen bygger på OECD’s konkurrenceevne indeks, hvor Danmarks er faldet fra en 10. plads til en 13. plads.

Læs: Danske virksomheder taber konkurrenceevne

Direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) Lars Andersen mener imidlertid, at der er flere forhold, der peger på, at det ikke står så slemt til:

- De senere år har vi gentagne gange hørt om den dårlige danske konkurrenceevne fra centrale økonomiske aktører, organisationer og politikere. Ser man konkret på dansk eksport, så eksporterer vi i dag mere end før krisen satte ind. Hvad angår den danske eksport af industrivarer, så har vi faktisk eksporteret mere end Tyskland, Sverige og Finland gennem krisen. Vi har ligeledes år for år rekordstore overskud på betalingsbalancen, siger Lars Andersen.

Overdrevet angreb på konkurrenceevnen
AE lægger i øvrigt vægt på, at Vismændene sidste år konkluderede, at Danmarks konkurrenceevne var neutral til god. Ifølge AE fremførte Vismændene også argumentation for, at der ikke er belæg for påstanden om, at danske virksomheder i disse år generelt har en dårlig konkurrenceevne.

En konklusion, Lars Andersen ikke mener, har fået tilstrækkelig opmærksomhed:

- Vismændene viser, at angrebene på konkurrenceevnen er overdrevet. Desværre har Vismændenes analyser ikke fået den største opmærksomhed i den offentlige debat. Det er overraskende, at deres konklusioner preller af på erhvervsorganisationerne. Faktum er, at Danmarks konkurrenceevne er langt bedre end sit rygte, siger AE’s direktør og fortsætter:

- Med analyserne fra blandt andet Vismændene burde vi få en mere nuanceret debat omkring konkurrenceevnen med de rette proportioner. Det er desværre ikke tilfældet. Konkurrenceevnen er langt fra Danmarks væksthovedpine. Der er mere alvorlige ting at tage fat på i dansk økonomi. Det er på høje tide at lægge konkurrenceevne-panikken til side og i højere grad fokusere på jobskabelse, uddannelse og opkvalificering. Det er altså ikke ting, der løses ved at sætte virksomhedernes skatter ned, fastslår Lars Andersen.

Udover DI udtrykker også Dansk Erhverv bekymring over udviklingen i den danske konkurrenceevne.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083