Moesgaard Museum reagerer på kritik
I kølvandet på kritikken af museets indkøb af ikke-certificeret træ har ledelsen besluttet at donere 100.000 kr. til Smallholders Fund.
Det har affødt kritik fra organisationen Verdens Skove, og museet har nu valgt at donere et beløb på 100.000 kroner til Smallholders Fund; en fond der støtter små skovejere, træproducenter og mindre co-operativer rundt om i verden til at dyrke bæredygtigt skovbrug og til at blive FSC-certificerede.
- Vi har hele vejen igennem byggeriet af vores nye udstillingsbygning lagt stor vægt på at skabe en bæredygtig og energioptimeret bygning. Derfor er det meget uheldigt og ærgerligt, at vi ikke har været tilstrækkeligt skarpe i forbindelse med bestillingen af det træ, vi har anvendt til terrasserne. Vi har været af den overbevisning, at træet var certificeret og godkendt på anden vis, men det stiller Verdens Skove spørgsmålstegn ved. Vi har nu haft et møde med organisationen, hvor vi er blevet klogere på hele miseren, og vi har også været i god dialog med FSC Danmark, siger Moesgaard Museums direktør, Jan Skamby Madsen.
Verdens Skove argumenterede tidligere på måneden for, at Moesgaard Museum burde rive træet på terrasserne op og købe nyt FSC-certificeret træ. Det ser museumsledelsen dog ikke som en gangbar løsning.
- Vi har valgt at lade terrasserne ligge, fordi vi ikke mener, at det set i det store perspektiv vil komme miljøet til gavn, at vi fjerner de seks kubikmeter træ, det drejer sig om, og belaster miljøet yderligere ved først at skaffe det gamle træ af vejen for derefter at indkøbe nyt, certificeret træ, som også skal transporteres, forklarer Jan Skamby Madsen.
Donationen på 100.000 kr. svarer ifølge museumsdirektøren til den merpris, som man skulle have betalt for at købe certificeret træ. Jan Skamby Madsen oplyser endvidere, at museet har besluttet at indføre en indkøbspolitik på alt træ og papir, som museet bruger, så man ikke fremadrettet risikerer at bidrage til verdens afskovning.
Det nye Moesgaard museum åbner den 11. oktober.