FSC Design Award: Design skaber værdi til pressede skove
Adam Holst Hoffbeck møder på førstedagen i Jakarta møbeldesignere samt The Borneo Initiative.
Vi drikker en kop kaffe, og Hartono fortæller: ”De Indonesiske skove er under stort pres. Mange vil hellere bruge skovene til oliepalmeplantager, landbrug og kulminer. Derfor er det afgørende at skabe værdi ud af skovene, så de kan konkurrere med de andre brancher. Det er her FSC kommer ind i billedet.” For med FSC kan skove få adgang til nye markeder, og samtidig drives skovene med hensyn til natur og mennesker.
Læs også: Følg vinderen af FSC Design Award
Hartono forklarer, hvilken rolle en ung designer kan have: ”Godt design giver højere priser for varen – med andre ord tilføjer design værdi til produkter.” Hvis denne værdig tilføres FSC-produkter, kan det være med til at øge andelen af FSC-skove og dermed bidrage til at mindske skovødelæggelserne. Derfor arbejder FSC Danmark også for at oplyse unge designere om FSC – blandt andet igennem FSC Design Award.
The Borneo Initiative
Vi mødes med Rizki Permana, chef for The Borneo Initiative i Indonesien (TBI). TBI har hjulpet den FSC-skov, som vi skal besøge, i gang på Borneo. Adam viser Rizki sit design, og viser eksempler på klassisk dansk design på sin computer. Sammen diskuterer de blandt andet, hvordan man også kan bruge lokale ikke-træmaterialer til den del af designet, som ellers er læder. Vi taler også rejsen igennem, og Rizki konstaterer: ”Vi skal vise, at skovene har værdi, så der er grobund for, at de kan konkurrere med plantager og miner.” Det håber vi at kunne bidrage til.
Mødet med Indonesisk møbeldesign
Den Indonesiske Møbeldesigner Organisation og designere og lærere fra Javas designskole har været meget interesseret i at møde Adam. Og tre herrer fra branchen, to designere og en repræsentant for møbeldesignernes brancheorganisation møder os med stor interesse og engagement. De vil gerne lære mere om dansk design og om FSC Design Award. Adam præsenterer sit design for dem, og de ser interesserede med og fortæller om deres begejstring for de klassiske danske møbeldesignere.
- Det er sjovt, at de har så meget respekt for én som designer, fordi man kommer fra Danmark, og det er tydeligt, at de gerne vil lære af én – allerede efter en time inviterede de mig herned et år, for at jeg kan lære mere af dem, og så de kan lære af mig, siger Adam.
De tre branchefolk fortæller også om, hvordan man på Java har store håndværkstraditioner som fungerer godt, men at man gerne vil lære mere om nordisk design. Selvom Jakarta alene har 10 designskoler, så føler de, at der er plads til forbedring og flere udenlandske samarbejder for at sætte gang i designindustrien på Java.
- De har alle muligheder for at lave tingene på Java men mangler designeren. De tænker mere på udsmykning og produktion end på design, siger Adam.
Der er i hvert fald en åben invitation, hvis Adam skulle få lyst til at tage udfordringen op.
Der ER altså en sammenhæng imellem muligheden for at skabe økonomi fra FSC-skove og designere. Designerne er med til at skabe merværdig. I morgen rejser vi til Borneo og ser nærmere på de skove.
Fakta: FSC Design Award og rejsen
Adam Holst Hoffbeck vandt i efteråret 2013 FSC Design Award med sin kombinerede rumdeler, garderobe og opbevaringsmøbel. Adam er nu taget af sted på vinderrejsen til Indonesien og Wood Supply bringer hans rejseoplevelser.
FSC Design Award er en designkonkurrence for alle landets design- og arkitektstuderende. Det er 8. år i træk, at FSC Danmark sender vinderen af FSC Design Award på en rejse til en FSC-certificeret skov et sted i verden. Formålet er at vise, hvordan FSC gør en forskel for skov, dyr og mennesker, og hvordan valget af bæredygtigt træ har stor indflydelse på skoven og dens indbyggere.