23948sdkhjf

Dørproducenter over for nye krav

Producenterne må lægge sig i selen for at imødekomme nuværende og fremtidige krav fra sygehusbyggerierne, lyder det fra dørproducenten Swedoor.
Swedoor har leveret døre til sygehusene siden 1970'erne og som leverandør til de nye supersygehuse oplever virksomheden i dag langt højere krav til både materialer og kvalitet fra bygherrerne. Det skal branchen lytte til, lyder opfordringen fra Løgstør.

Døre med mange funktioner
Dørene på de nye supersygehuse skal ikke blot adskille to rum men også have en række funktioner, som bidrager positivt til sygehusmiljøet, fx i forhold til hygiejne og robusthed.

- I dag skal sygehusene have langtidsholdbare løsninger på de produkter og materialer, som indgår i indretningen. Døren skal fx imødekomme krav til forskellige funktionaliteter, alt efter hvor i huset den skal sidde. Den skal være hårdfør og kunne klare at blive brugt konstant. Derudover skal den naturligvis også være meget nem at rengøre, ikke mindst på grund af det stigende fokus på hospitalshygiejne, fortæller Søren Nør, salgschef i Swedoor.

Høje materialekrav
Ifølge Søren Nør vælger beslutningstagerne på sygehusene derfor ofte laminatdøre med plastkanter, som er hårdføre og kan holde til stød og slag. I andre miljøer vælges stålpartier med vinduer. Selve karmdelen er altid af stål, fordi den skal kunne holde til hård belastning, fx fra tunge sygesenge, der støder på karmen. Dørløsningerne består med andre ord altid af materialer, som kan klare mosten på et travlt sygehus.

Der bliver også stillet store krav til rengøringsvenligheden. Et sygehus skal være så bakteriefrit som muligt for at mindske smittefaren i en bygning, som huser mange forskellige patienter og typer af sygdomme.

- Sygehusene vælger ofte materialer som laminat, plast og stål, fordi de er lette at holde rene. Overfladerne skal være glatte og uden søm og skruehuller, der må ikke være revner, sprækker og huller, hvor bakterier og andet snavs kan samle sig, uddyber Søren Nør.

Udvikling af nye teknologier
I dag er det muligt at få døre, som tjener adskillige formål, og når indretningsarkitekterne vurderer fx hvilken dør, der skal bruges hvor, bliver der lagt stor vægt på rummets behov. Det kan være, at døre skal have sparkeplade, specielle hængsler, glasudskæring eller specifikke brand- og lydcertificeringer. Arkitekterne tænker i samlede løsninger, og derfor må leverandørerne også lægge sig i selen og ikke blot imødekomme nuværende krav, men også udvikle til morgendagens behov, vurderer man i Swedoor.

- Det handler om at være i løbende dialog med arkitekterne og produktudvikle efter deres behov. For vores vedkommende har det især drejet sig om fremtidige godkendelser ift. brand- eller lydkrav i vores nye løsninger, fortæller Søren Nør og fortsætter:

- Men det kan også være helt praktiske interne produktionsløsninger, som fx udvikling af ny produktionsteknologi, så setup’et på fabrikken er klar til at tage imod efterspørgslen, og vi kan levere til tiden.

Service og miljøcertificeringer nye konkurrenceparametre
Swedoor leverer lige nu forskellige døre, stålkarme og stålglaspartier til Det Ny Universitetshospital (DNU) i Aarhus. Som et helt nyt serviceprodukt stiller dørproducenten desuden to mand til rådighed i to dage på DNU for at uddanne montørerne i at montere dørene og karmene korrekt.

- Service er og bliver bare et konkurrenceparameter, og her skal vi også nytænke for at bevare pladsen i førerfeltet, lyder Søren Nørs vurdering.

Og når han ser på udviklingen og fremtidens store trends inden for byggematerialer til indretning af sygehuse, forudser han desuden større krav om miljøcertificeringer, som i dag ikke er et primært krav:

- Vores døre er FSC- og PEFC-certificerede, men det er på nuværende tidspunkt ikke et must. Jeg er dog overbevist om, at bæredygtighed i større grad finder vej ind i sundheds-sektoren inden for en overskuelig fremtid, slutter han.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078