23948sdkhjf

Fremtidens psykiatriseng er hjemlig og hyggelig

Region Syddanmark og Region Hovedstaden har i fællesskab udvalgt det konsortium, der skal færdigudvikle og levere en ny psykiatriseng.
En helt ny psykiatriseng, som ikke ligner en traditionel hospitalsseng.

Det er den psykiatriseng, som firmaet Agitek skal færdigudvikle i tæt samarbejde med Alvritol og B.V. Spring Produkties samt underleverandøren Protac A/S. Konsortiet er netop valgt som vinder af den udbudsrunde, som Psykiatrien i Region Syddanmark og Region Hovedstadens Psykiatri søsatte i begyndelsen af året.

- Vi er stolte over at kunne præsentere et oplæg til en seng, der både virker hjemlig og hyggelig, og som patienten i en krisesituation ikke kan bruge til at gøre skade på sig selv. Dertil kommer, at sengen på et øjeblik vil kunne tilpasses alle de situationer, personalet skal takle i hverdagen, lige fra trøst og samtale til fastholdelse og til rengøring og transport, fortæller Agiteks direktør Jean-Paul Bergmann.

Løftemekanismen og puden var afgørende
- De vandt først og fremmest, fordi de kom med et innovativt forslag til sengens løftemekanisme og havde forstået brugerkravene. Dertil kommer et stærkt koncept for sengens tilhørende pude, der gør, at den kan blive værdifuld for alle slags patienter på et åbent eller et lukket psykiatrisk afsnit, fortæller industriel designer og projektleder fra Region Hovedstadens Psykiatri, Maja Grøn.

En af de helt store udfordringer ved at designe en seng til et psykiatrisk afsnit er, at nogle patienter kan blive voldsomme, eller kan forsøge at begå selvskade under indlæggelsen. Derfor skal sengen være solid og alle mekanismer være skjult, og ledninger undgås ved at lade sengen være batteridrevet.

Agiteks underleverandør, Protac A/S, skal færdigudvikle den tilhørende multipude, som skal være med til at skabe tryghed og komfort for patienterne. Puden kan bøjes, så den omslutter kroppen og dermed give patienten en pause fra den omkringliggende verden, eller den kan fungere som lejringspude, som rygstøtte i en sofafunktion eller foldes til en stol på gulvet.

Næste skridt: Udvikling af prototype
Nøgleordet for udviklingsprojektet har været åben innovation. Undervejs i processen er idéer og viden blevet delt mellem virksomheder, regioner, brugere og sundhedsfagligt personale. Et team af designere og antropologer har samlet alle bidrag fra de forskellige interessenter og omdannet dem til en værdifuld vidensbank, som har dannet baggrund for udviklingen af sengens funktionskrav.

Med sengens overordnede design og krav på plads tager de to regioner nu hul på et intensivt udviklingsforløb sammen med vinderen og Syddansk Sundhedsinnovation. I første omgang skal nogle af sengens vitale delfunktioner udvikles og testes grundigt igennem af brugere og patienter. Der er også en række drifts- og servicemæssige ting, som skal afklares og planlægges, så sengen kommer til at fungere godt i daglig drift.

- Samarbejdet med Region Hovedstaden har været fortrinligt gennem hele processen, og vi ser frem til at fortsætte det gode samarbejde. Begge regioner er overbeviste om, at valget er faldet på den rigtige virksomhed til at udvikle den optimale løsning på en ny seng til psykiatrien, og vi ser frem til et givtigt udviklingsforløb, fortæller anlægschef Torben Kyed Larsen, Region Syddanmark.

Når alle delfunktioner er på plads, går virksomheden i gang med at producere den endelige prototype, som også skal testes på psykiatriske afsnit. Ifølge planen skal den endelige seng være klar til at blive leveret fra midten af 2015. Region Midtjylland og Region Nordjylland har koblet sig på projektet med en leveranceaftale, således at de kan få leveret senge på samme vilkår som kollegaerne i Syddanmark og Hovedstaden.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062