23948sdkhjf

Danske Byggecentre rykker ind på skolerne

Et pilotprojekt skal give byggemarkedselever flere muligheder for videreuddannelse og samtidig gøre mulighederne mere gennemskuelige.
Kun 10 % af de adspurgte i Foreningen Danske Skoleelevers undersøgelse blandt 8. klasseelever svarer, at de vil vælge en erhvervsuddannelse efter 9. klasse.

Hos Danske Byggecentre peger man på, at en hovedårsag formentlig er, at det er for svært for de unge – og deres forældre – at gennemskue, hvilke muligheder man har med en erhvervsuddannelse. Derfor har Danske Byggecentre netop igangsat et pilotprojekt inden for byggemarkedsuddannelserne.

- Vi gennemførte sidste år en undersøgelse blandt de unge, der viste, at erhvervsuddannelserne ligger langt nede på rangstigen blandt de unge. Både i forhold til prestige, men også at de unges kendskab til uddannelserne, og de muligheder de har, er meget lavt, siger Palle Thomsen, adm. direktør hos Danske Byggecentre.

Uoverskueligt system skræmmer unge væk
Et af de mest opsigtsvækkende resultater i Danske Byggecentres undersøgelse var, at elevene i mange tilfælde anså erhvervsuddannelserne for en blind vej i forhold til at kunne læse videre på et tidspunkt. Det er paradoksalt, fordi det i mange tilfælde faktisk er muligt at læse videre. Men systemet kan synes meget komplekst og kringlet. Det anerkender selv erhvervsskolerne selv.

- Vi må anerkende, at systemet kan virke meget uoverskueligt. Det kan være svært at se, hvilke muligheder der er med en erhvervsuddannelse. Jeg er sikker på, at det skræmmer de unge og deres forældre, når de sidder og kigger på forskellige uddannelsesretninger. Det er også derfor, at vi forsøger at gøre vejen lidt mere enkel, siger Pia Agerbæk Marlo, adm. direktør på Handelsfagskolen i Odder.

Simpel rute fra erhvervsuddannelse til bachelor
Netop Handelsfagskolen i Odder er sammen med Aarhus Erhvervsakademi gået med i Danske Byggecentres pilotprojekt for at komme problemet med elevernes ringe kendskab til livs. Målet er at gøre det nemmere for kommende elever at se fremtidsperspektiver i uddannelsen.

- Da vi gik i gang med at se på, hvordan vi forbedrede elevernes muligheder for videreuddannelse, blev vi fuldstændig overvældet af, hvor kringlet systemet er. Eleverne har i princippet ganske gode muligheder for at komme videre i uddannelsessystemet, hvis de vælger en erhvervsuddannelse. Men vores oplevelse er, at det omtrent kræver en længerevarende uddannelse at gennemskue det. Ved at starte en proces hvor vi inddrager alle led af uddannelsesvejen – erhvervsskolerne og erhvervsakademierne – regner vi med, at vi kan tegne en simpel rute fra erhvervsuddannelserne til eksempelvis en bacheloruddannelse, siger Palle Thomsen.

I første omgang handler det om at koordinere undervisningsmålene i på Handelsassistent- og Byggemarkedsuddannelsen, så de passer med adgangskravene på udvalgte uddannelser på Aarhus Erhvervsakademi, således at de unge positivt ved, at de kan læse videre på en af disse uddannelser, når de er færdige med deres erhvervsuddannelse.

Danske Byggecentre har været i dialog med erhvervsskoler i andre dele af landet, og på baggrund af den gode respons forventer Palle Thomsen, at det vil være relativt nemt at udbrede modellen fra Aarhus.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.085