Brug træ med god samvittighed
Træ er en af vores vigtigste ressourcer – men den er ikke uudtømmelig, og skovbrug skader miljøet, hvis det ikke sker bæredygtigt. Det har både forbrugere og statslige organisationer noteret sig, og derfor er ønsket om kontrolleret og certificeret produktion vokset markant. DS Certificering tilbyder både PEFC- og FSC-baseret certificering af sporbarhed på træ.
- Der er virkelig sket et skred i forbrugernes bevidsthed de senere år, og det influerer naturligt på både skovbrug, importører og producenter. Vi ser flere og flere virksomheder, der lader sig certificere for at kunne dokumentere oprindelse m.m. af det træ, de anvender. Det kan tage noget af glæden ved de nye havemøbler i ædeltræ, hvis man har en mistanke om, at træet er skovet med store omkostninger for naturen, miljøet og de mennesker, der er afhængige af skovene på anden vis.
DS Certificering er akkrediteret af DANAK til at auditere PEFC baserede certificeringer og – via samarbejdspartneren SQS – også til FSC baserede certificeringer. Mange af de virksomheder, der enten har en sporbarhedscertificering af træ eller er oplagte til at få det, har også andre certificeringer som fx ISO 9001. Det gør sporbarhedscertificeringen nemmere, og det er en klar fordel, at alle certificeringerne kan håndteres via DS Certificering.
Certificering af sporbarhed et must i udlandet
I bl.a. Storbritannien er det i dag helt almindeligt, at store kæder af byggemarkeder o. lign. kræver en certificeret sporbarhed af deres leverandører af træbaserede produkter som fx vinduer, døre, tømmer og selv grillkul.
- Det er kun et spørgsmål om tid, før vi ser et lignende billede i Danmark. Og vi har en kompetent og solid træindustri i Danmark, der relativt nemt kan implementere de systemer, der skal til. Mange af dem har jo allerede certificerede ledelses- og kvalitetssystemer, fortæller Jan Erik Simonsen.
Efterhånden er mange statsskove i Danmark certificerede, og det lægger et naturligt og positivt pres på savværker, møbelfabrikker og andre producenter om at følge trop. Når f.eks. et savværk modtager et læs tømmer fra en certificeret skov, følger certificeringen med. Men hvis savværket ikke har en certificeret sporbarhed, brydes kæden. Og det kan sætte savværker uden certificering i en konkurrencemæssigt dårligere position.
Sporbarhed er vejen til bedre miljø
Jan Erik Simonsen er ikke i tvivl om værdien af sporbarhedscertificering af træ:
- Vi kan jo se, at det overalt i verden er muligt at drive særdeles bæredygtigt skovbrug, og vi er ganske enkelt nødt til at sikre, at den samlede mængde træer i verden ikke formindskes. Jeg ser flere og flere danske virksomheder tage bæredygtigheden alvorligt, og det skyldes langt fra kun konkurrencen. Der er en ægte vilje mange steder til at yde et bidrag til at sikre fremtiden, og han fortsætter:
- Sporbarhed er jo en lang kæde, der går fra selve skovbruget over transport til savværk, forarbejdning og produktion. Det bliver vanskeligere i fremtiden at arbejde med træ uden at have en certificeret kontrol af sporbarheden, for hvert eneste led skal jo være certificeret for at systemet holder.
Og her vil både forbrugernes og de større kæders krav være ultimativt: Bliv certificeret, hvis vi skal købe dine produkter.
Kilde: Dansk Standard - www.ds.dk