23948sdkhjf

Vækst i møbeleksport trods vanskeligheder

Den danske møbeleksport nåede i 2007 en værdi af knap 16,5 mia. kr., viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er en fremgang på 3% fra året før, og i brancheorganisationen Foreningen Dansk Møbelindustri kan adm. direktør Keld Korsager konstatere, at det er lykkedes at øge væksten i møbeleksporten i forhold til 2006, trods betydelige vanskeligheder på en række hovedmarkeder.
- Vi er som helhed tilfredse med eksportudviklingen i 2007, når man tager de hårde odds i betragtning, som branchen har været oppe imod, siger Keld Korsager.

- Her tænker jeg såvel på udviklingen i møbelsalget på vort største eksportmarked Tyskland, der navnlig i årets sidste måneder udviste en klart negativ tendens, som på de kraftige fald i dollar- og pund-kurserne, der har ramt eksporten til de amerikanske og britiske hovedmarkeder. Hertil kommer, at en række større danske møbelvirksomheder med en samlet eksportomsætning i milliardklassen har måttet dreje nøglen om i 2007 og dermed er ude af billedet.

Fremgang i nord
Danske møbeleksportører har i 2007 klaret sig godt på de øvrige nordiske markeder, hvortil eksporten i alt udgjorde 4,8 mia. kr., svarende til en fremgang på 14%.

- Danske møbelvirksomheder har formået at udnytte de gode konjunkturer i vore nordiske nabolande, bl.a. ved at synliggøre sig målrettet og markant over for indkøbere og indretningsarkitekter, fastslår Keld Korsager.

Kina-sourcing bliver mindre attraktivt
For møbelimportens vedkommende var Kina igen det dominerende leverandørland i 2007, dog med klart lavere vækstrate end i de foregående år. Møbelimporten fra Kina består hovedsagelig af møbler og komponenter, der anvendes i danske møbelproducenters sortimenter og derefter i vidt omfang reeksporteres, og Keld Korsager tolker den afdæmpede vækst som, at det ikke længere er helt så attraktivt for danske møbelvirksomheder at outsource produktion til Kina:

- Ud over at transportomkostningerne mellem Kina og Danmark er steget betydeligt, oplever stadig flere danske møbelvirksomheder, der ikke har produktion i Kina i eget regi, at deres kinesiske underleverandører enten sjusker med kvaliteten eller ligefrem bryder aftaler om levering til de danske kunder, hvis mere lukrative ordrer dukker op fra anden side. Desuden har myndighederne pålagt de kinesiske producenter en lønafgift, hvilket gør dem mindre konkurrencedygtige i forhold til f.eks. Vietnam eller Indien.

- Sluttelig påpeger flere danske producenter, at korte leveringstider og præcise leveringer i stigende grad bliver væsentlige konkurrenceparametre, som betydelige transporttider og manglende leveringssikkerhed for møbler fra Kina underminerer, understreger Keld Korsager.

Kilde: Foreningen Dansk Møbelindustri

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062