23948sdkhjf

Besværlige brandregler forsinker Jysk-byggeri

Lars Larsen har akut behov for at udvide sit østjyske storlager, men de danske brandregler er kommet på tværs.
Jysk rundede sidste år 20 milliarder kroner i omsætning, og i forventning om fortsat vækst har koncernen igangsat en markant udvidelse af storlageret i Uldum.

De nuværende tre højlagre skal efter planen suppleres af et ekstra højlager på 13.200 kvadratmeter, hvilket vil udvide den samlede højlager-kapacitet med to tredjedele. Hertil kommer omkring 20.000 kvadratmeter traditionelt lager.

Restriktive danske regler
Projektet har været undervejs i halvandet år, men Jysk risikerer nu at blive tvunget til at ændre sine planer. Årsagen er de danske brandregler, der tilsiger, at man maksimalt må bygge 10.000 kvadratmeter og 400.000 kubikmeter i en højlager-celle.

Det siger reglerne:
Højlagre er visse lagerbygninger med stabling over otte meters højde fra gulv.

Det er nødvendigt med særlige brandforebyggende tiltag i højlagre, hvilket hænger sammen med, at ild søger opad, så branden kan hurtigt sprede sig i højlagre, hvor der er højt til loftet.

Arbejdet med at slukke ilden kan også være vanskeligere, hvis branden sker i disse lagerbygninger.

Arealet af en brandsektion må ikke overstige 10.000 kvadratmeter, og volumenet af brandsektionen må ikke overstige 200.000 kubikmeter. Det samlede volumen af sammenbyggede brandsektioner med højlagre må ikke overstige 400.000 kubikmeter.

Læs mere på www.brs.dk
Den paragraf har man svært ved at forstå hos Jysk, som netop har indviet højlagre i Sverige og Polen på henholdsvis 12.500 og 15.000 kvadratmeter.

- Danmark har Europas mest restriktive brandregler, og dem vil vi gerne have harmoniseret. Vi har naturligvis ingen interesse i at gå på kompromis med sikkerheden her. Vi vil bare gerne have lov til at gøre det, som vi gør i andre lande, siger kontraktchef Troels Fynbo Larsen fra Jysks logistik-afdeling til Wood Supply.

Investering kan falde med 100 millioner
Får Jysk ikke lov til at gennemføre det planlagte projekt, reduceres byggeriet med 4.000 kvadratmeter, og det vil være en dårlig løsning for alle partner, mener Troels Fynbo Larsen:

- Hvis vi bliver nødt til at justere projektet, falder investeringen med 100 millioner kroner, og vi vil være nødt til at benytte os af fjernlagre i endnu højere grad end i dag. Det er dyrere for Jysk og en belastning for miljøet, fordi det løber op i rigtigt mange kilometer hvert år, forklarer han.

At opføre to mindre bygninger i stedet for én stor, er ikke et spiseligt alternativ:

- Vi planlægger at udvide mod øst, og skal vi bygge to mindre højlagre, vil vi være nødt til at opføre det andet mod vest. Så er det et helt nyt projekt, fordi hele det logistiske layout skal gentænkes. Det vil også blive langt mere komplekst rent styringsmæssigt, og vi vil være nødt til at bygge meget mere teknik ind i lageret, fortæller Troels Fynbo Larsen.

Et spørgsmål om tid
Jysk er ikke den eneste virksomhed, der er stødt på problemer med de danske regler for brandsikring. En række virksomheder på tværs af brancher har lagerprojekter liggende i skuffen og venter på klarhed for at komme videre i processen.

Hos Beredskabsstyrelsen henviser man til sidste sommers politiske vækstpakke, hvor det blev besluttet at bringe brandkravene i overensstemmelse med kravene i Danmarks nabolande.

- Arbejdet foregår i regi af følgegruppen for højlagre, hvor blandt andre Dansk Industri er repræsenteret, oplyser Beredskabsstyrelsen i en mail til Wood Supply.

Regeringsskiftet har imidlertid forhalet processen, og hos Dansk Industri oplyser branchedirektør Lars William Wesch, at der ikke har været afholdt møder siden Folketingsvalget i juni. For to uger siden gav erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen (V), i et interview med Jyllandsposten dog udtryk for, at en ændring af brandkravene til byggeri af højlagre står højt på dagsordenen.

- Det er noget af det, der kommer til at stå først på listen. Vi ved, at det har kostet arbejdspladser og vækst, sagde ministeren til avisen.

Hos Jysk er Troels Fynbo Larsen da også overbevist om, at reglerne bliver ændret. Spørgsmålet er blot, om virksomheden kan vente så længe. Behovet for mere lagerplads på dansk grund er akut, og derfor skal projektet være på skinner inden for de næste 10-11 uger.

- Vi har 80.000 eksterne kvadratmeter rundt omkring i Danmark, og fordi væksten fortsætter, er behovet stigende. Derfor er det altafgørende, at vi får dette højlager bygget, siger Troels Fynbo Larsen.

Jysk-lageret i Uldum er 64.000 kvadratmeter stort og har kostet 750 millioner kroner at opføre. Gennemføres den planlagte udvidelse i fuldt omfang, vil der være tale om et projekt til omkring en halv milliard kroner.
Læs mere om: Jysk
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109