23948sdkhjf

Kritik: Træimportører udnytter hul i EU-boykot

Trægiganten DLH og Den Danske Burma Komité er foragede over, at flere danske træimportører udnytter et hul i EU’s boykot af Burma. Etisk forkasteligt, kalder de det.
EU har indført et boykot af Burma. Dermed skulle der være lukket for al import af træ fra de burmesiske naturskove. Dette er dog ikke tilfældet. Indtil flere træimportører udnytter efter sigende et hul i EU’s boykot. Trægiganten DLH og Den Danske Burma Komité finder det etisk forkasteligt.

Måden at omgå EU's regler på går gennem Thailand og Singapore. Her bearbejdes de rå stammer fra Burma, og på grund af toldregler ændrer træet oprindelsesland, således at træet herefter ser ud til at stamme fra Thailand eller Singapore.

DLH har derfor valgt helt at holde sig fra teaktræ.
- Vi tog en beslutning om, at det ville vi stoppe fuldstændig, men jeg er ikke sikker på, at alle i branchen har den holdning. Vi er nervøse for, at det ender i Danmark som f. eks. Thailand-teak, siger miljøchef i DLH Erik Albrechtsen til EpN.

Hos Keflico i Støvring importerer man teak fra Støvring og er da godt klar over, at noget af træet kommer fra de burmesiske skove.

- Det er rigtigt, at toldreglerne er sådan, at hvis lande, som ikke er omfattet af embargoen som f. eks. Thailand, Singapore eller Indien, køber varer i Burma, får dem sejlet til deres respektive lande og forarbejder dem, så skifter varen oprindelse. Sådan er toldreglerne. Det er lovligt, og det har vi gjort, siger Per Andreasen.

Hos Global Timber i Århus vil man heller ikke afvise burmesisk træ med thailandsk mærkat, hvis man fik det tilbudt.

Den Danske Burma Komité vil have hullet lukket og mener, at det er moralsk forkert at købe teak fra Thailand, velvidende at det egentligt stammer fra Burma.

Kilde: EpN

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109