23948sdkhjf

120.000 flere anpartsselskaber på 15 år

Flere virksomhedsejere vælger at drive deres virksomhed i selskaber med begrænset hæftelse.
Selskaber med begrænset hæftelse (Aps’er, A/S’er, IVS’er) er blevet populære i dansk erhvervsliv.

Fra 2001 til 2014 er antallet af disse selskaber, hvor ejeren som udgangspunkt ikke hæfter personligt, steget fra godt 78.000 til knap 200.000. En stigning på over 150 pct. på 15 år.

Udviklingen skal ifølge Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør i FSR – danske revisorer ses som en professionalisering af de danske virksomheder.

Selskaber med begrænset hæftelse gør eksempelvis iværksætteri og ejerskifte nemmere. I ”bytte” for den begrænsede hæftelse skal selskaberne eksempelvis, modsat personligt drevne virksomheder, aflægge årsregnskab. Det offentligt tilgængelige regnskab gør virksomhedens økonomi mere gennemsigtig for bank og samhandelspartnere og åbner op for eksempelvis at blive kreditscoret.

- Når der er kommet 120.000 flere aps’ere til siden år 2000, skyldes det, at virksomhederne gerne vil opnå de fordele, der er ved at organisere sig på den måde. Det er både nemt og relativt billigt at starte virksomhed gennem disse selskabsformer. Samtidig fremstår virksomheden også mere professionel over for banker og kunder, bl.a. fordi den skal aflægge regnskab med en række centrale oplysninger om virksomheden økonomi. Og ofte er samarbejdet med andre afgørende for at kunne få en virksomhed til at blive en god forretning, siger Tom Vile Jensen og fortsætter:

- Ejerne af et ApS risikerer heller ikke automatisk store økonomiske tab, hvis det går galt med virksomheden. Netop fordi de i udgangspunktet alene kan tabe det beløb, de har indskudt i selskabet. Det er en vigtig forudsætning for at nogle tør tage chancen og springe ud som virksomhedsejer, siger Tom Vile Jensen.

Langt størstedelen af den økonomiske aktivitet i dansk erhvervsliv skal også findes i de cirka 37.100 aktieselskaber og cirka 199.500 anpartsselskaber, der i dag er aktive i Danmark.
Alle disse næsten 240.000 selskabers årsregnskaber, ejeroplysninger og personer i ledelsen er tilgængelige for alle og kan ses eller downloades fra Erhvervsstyrelsens hjemmeside www.virk.dk .

- Det er vigtigt, at vi bevarer åbenheden og gennemsigtigheden i forhold til vores ApS’er og A/S’er, så alle får gavn af de muligheder, der ligger i disse selskabsformer. Det betyder også, at der skal være tilstrækkelig og troværdig information i deres årsregnskaber, så det giver mening for beslutningstagere at søge oplysninger der. Det er en samfundsmæssig billig måde at skabe transparens og holde erhvervslivets transaktionsomkostninger nede på, siger Tom Vile Jensen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062