23948sdkhjf

Kleinsmeden er blevet møbeldesigner

Materialer fra gamle bornholmske slægtsgårde får nyt liv som unikamøbler.
Plankeborde, bænke og reoler. Lamper, vaser, bogstøtter og stiletophæng. Per Sommer har brugt de sidste par år på at skabe en portefølje af livsstilsprodukter, og næste skridt bliver at finde de rigtige afsætningskanaler.

- Virksomheden er i en opstartsfase, hvor jeg skal til at markedsføre mig og få opbygget et kendskab til mit design, fortæller Per Sommer til Wood Supply.

Meget af Per Sommers design er unika. Bæredygtig produktion prioriteres højt, ligesom tilknytningen til det lokale samfund reflekteres i valg af materialer; eksempelvis genbrugstømmer fra gamle bornholmske bygninger og gårde.

- Materialerne giver en begrænsning i sig selv. For eksempel er Bjergly-bordet skabt af bjælker fra mit eget husmandssted, og der er ganske enkelt ikke træ til mere end tre borde, fortæller Per Sommer.

Dansk design og dansk håndværk
Andre borde kommer i serier af cirka 10 eksemplarer, som alle certificeres med oplysninger om, hvor materialerne oprindeligt stammer fra. På den måde får hvert møbel sit eget udtryk og sin egen fortælling. Men det er også til en pris, der ligger et godt stykke over, hvad den gennemsnitlige dansker er parat til at betale for et spisebord:

- Målgruppen er der, men i Danmark er den meget snæver. Derfor arbejder jeg også på at komme ud over landets grænser, hvor kundegrundlaget er større, siger Per Sommer.

Han laver dog også produkter til den helt almindelige forbruger. Standerlamperne, bogstøtterne, stiletophængene og væglamperne er i højere grad standardiserede og vil egne sig til at stå ude i detailbutikkerne. På lidt længere sigt er planen, at produktionen af disse varer skal outsources.

- Alt, hvad der er unika, skal jeg lave på bestilling med mine egne hænder på mit eget værksted. De andre produkter skal produceres et andet sted, helst på Bornholm. Jeg vil gerne holde arbejdskraften her på øen. Kan det ikke lade sig gøre, skal det i hvert fald være i Danmark. Det her er dansk design og dansk håndværk, og det skal ikke sendes til Kina, understreger han.

Udvikler sig hele tiden
Per Sommer er oprindeligt uddannet kleinsmed og er efterfølgende uddannet på Danmarks Designskole, Institut for Ædelmetal. Han har gennem tiden arbejdet både som smykkedesigner og billedhugger.

I dag bor og arbejder han på Bornholm, hvor han har eget værksted i en nedlagt landbrugsejendom bag Bodils Kirke på den sydøstlige del af øen. Her har han anlagt en stor skulpturpark udenfor, som offentligheden har adgang til. Men det er møblerne, der er blevet omdrejningspunktet i de senere år:

- Mine skaberevner og min håndværksmæssige kapacitet udvikler sig hele tiden. Fra skulpturer, over smykker og nu til møbler og livsstilsprodukter. At stå og lave ren kunst ville sikkert komme til at kede mig i længden. Indtjeningsmæssigt er det også usikkert. Jeg har rundet de 50 og skal finde mig en niche med et lidt mere sikkert indtjeningsgrundlag. Det har jeg forhåbentlig fundet her, siger Per Sommer.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078