23948sdkhjf

Trækirkernes tid er ikke forbi - måske først lige begyndt

Finske Metsä Wood byggede den nye Immanuelkirche i Köln i træ. Se den.
Den nybyggede Immanuelkirche i den tyske millionby Köln er ikke en stavkirke, som de sagnsomspundne kirker i Norge. Og alligevel lidt. Dele af kirken bæres af træstave, som hviler på natursten. Altså fuldkommen som en stavkirke. Langt størstedelen er dog bygget på betonfundament.

Men hos finske Metsä Wood, som har leveret byggematerialerne, er Immanelkirche et bevis på, at træ som byggemateriale for alvor er tilbage, som i stavkirkernes dage. Både i forhold til arkitektur, konstruktionstid og byggeomkostninger.

Salgskoordinator Maria Schmitt fremhæver, at træ har æstetiske kvaliteter og er mere bæredygtigt end andre materialer. Det gode isolerende egenskaber hele året og kan bruges i lette konstruktioner og hurtige byggeprocesser.

- Ud over de arkitektoniske krav var det også vigtigt at holde den meget stramme budgetramme for byggeriet af Immanuelkirken for øje. Derfor blev alle trækomponenter til byggeriet designet med fokus på maksimal omkostningseffektivitet, siger hun.

I Tyskland, hvor kirken blev bygget, oplever tømrermestrene en stigende efterspørgsel på trækonstruktioner. Stadig flere bygherrer ønsker naturlige byggematerialer, nævner Maria Schmitt.

Da Immanuelkirche skulle opføres, var det bygherres opdrag, at den skulle være arkitektonisk sofistikeret og innovativ, mens omkostningerne var lave og byggetiden hurtig.

Den præcise og meget detaljerede produktion af træelementer, der foregik igennem hele processen, gjorde det muligt at installere de enkelte konstruktionsdele hurtigt og smidigt på stedet. Kirken var klar efter mindre end et år, og byggesummen holdt budgettet på knap 28 mio. kr. Berlin-arkitekterne Sauerbruch Hutton vandt arkitektkonkurrencen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073